• +36 (62) 430 823 | 6725 Szeged, Kálvária sgt. 38.
  • Hétfő és csütörtök: 13:00 - 17:00

Szűrővizsgálat

A szűrés egészséges, vagy magukat egészségesnek gondoló személyek vizsgálatát jelenti, amelynek célja, hogy egyszerűen elvégezhető, kellemetlenséget nem okozó módszer segítségével kimutassák a rejtett, tüneteket és panaszokat még nem okozó betegségeket. Ha a szűrővizsgálat eredménye negatív, a vizsgált személy megnyugodhat. Ha az eredmény pozitív, a szűrővizsgálat időben előbbre hozza a diagnózist és a kezelés lehetőségét, így nagyobb esély van a súlyosabb következmények elkerülésére, vagy a teljes gyógyulásra, mintha a beteg a tünetek és panaszok megjelenése miatt fordult volna orvoshoz.

kepek-a-szovegekhez-884.jpg

Bőrrákszűrés - 2020. február 1-től 10.000 Ft

A bőrrákszűrés kapcsán rendelőmben az anyajegyek szemrevételezése mellett ún. "dermatoszkópos” vizsgálatot is végzek.

Semmilyen diagnosztikus eszköz sem veszi fel azonban a versenyt a szövettani diagnózis pontosságával. Emiatt a gyanús anyajegyeket, tumorokat helyi érzéstelenítésben távolítom el egészben, s azokat speciális laborba küldöm mikroszkópikus vizsgálatra. Az eredmény dönti el, mennyire problémásak a páciens anyajegyei, azaz egyúttal prognosztikai haszna is van a szövettani vizsgálatnak - az ún. diszplasztikus anyajegyek kockázata ugyanis nagyobb az elfajulásra.

Amit a szűrővizsgálatokból elhagynék

Valamikor sebészeti tanulmányaimban azt jegyeztem meg, hogy a tumorokat nem szabad nyomkodni, feleslegesen beléjük vágni, szúrni, mert ez a ráksejtek szóródásához vezet azáltal, hogy erek sérülnek meg, s azokon keresztül a véráram elsodorhatja őket a test távolabbi pontjaira is – azaz felgyorsul az áttétképződés. Kulka Frigyes professzor még akkor is ránk szólt, ha erősebben nyomtunk meg egy képletet a műtét során: „Ne túrj!” – mondta ilyenkor. Érdekes vagy inkább szomorú, de erről a mai orvoslás hallgat, és több diagnosztikus eljárás lényege a mintavétel a daganatokból. Ennek oka többoldalú.

  • A bizonytalan kórisme pontosítható a speciális gyorstesztekkel.
  • Ha negatív a szövettani eredmény, bennhagyható a tumor, ami néha mérete miatt jelentene műtéti nehézséget, a beteg élete szempontjából nagyobb kockázatot.
  • Leginkább azonban amiatt alkalmazzák az ún. biopsziákat, mert ha a kivett daganat jóindulatúnak bizonyul, és a sebész túl radikális, csonkoló műtétet végez, a páciens utólag feljelenti műhiba miatt. Ezt nevezzük defenzív gyógyításnak.

Mi történik valójában, ha tűvel, trokárral vagy akár szikével megsértik a tumort?

Vérzés keletkezik benne, mely táptalajul szolgál az összes lehetséges mikrobának, mely megtelepedhet a sebben, s ún. progenitor, elfajulást okozó gyulladás alakul ki a műtéti területen. Az erek sejteket beszippantó és továbbvivő szerepéről az előbb írtam. Ezek alapján úgy kell(ene) a biopsziákra is tekinteni, mint lehetséges rákkeltő orvosi beavatkozásra, akár csak az ionizáló sugarakat használó diagnosztikus eszközökre (röntgen, CT, PET CT, izotópos vizsgálat). A mai orvosi protokollok (törvényi szigorral kötelezően előírt diagnosztikus és terápiás ajánlások) készítői bizonyára tudják ezt, mégis helyt kapnak e technikák a kórisme felállításában, sőt a röntgenkezelések még a „gyógyítás”-ban is.

Szerencsére a bőrtumorok esetén könnyebb a diagnózis felállítása, így sokkal ritkábban végzünk helytelen beavatkozásokat. Egyre népszerűbb viszont egy újabb terápiás „próbálkozás”, amit a laikusok és a betegek nagyon hamar befogadtak, s szinte varázslásnak vélnek. Ez a lézeres vagy kauteres tumor eltávolítás. Csakhogy amíg egy sebészileg tökéletesen eltávolított (az ép bőrben vezetett metszéssel, ún. biztonsági zóna betartásával kivett) daganat esetén nagyon csekély a valószínűsége annak, hogy tumorsejtek maradjanak benn és szóródjanak, addig a tumor felületes elpárologtatásán kívül egyébre nem képes technika nyomán mindig maradnak benn olyan sejtek, melyek eleve rosszindulatúak voltak, de a károsodottak szintén elfajulhatnak. Erről számos publikáció számol be, s magam is operáltam több olyan beteget, akinek „visszanőtt”, kiújult anyajegye már diszpláziássá, potenciálisan rosszindulatúvá vált a lézeres kezelés (?) hatására.

Van másik érv is, ami a hagyományos műtétet részesíti előnyben: ilyenkor a kivett tumor egészét szövettani vizsgálatnak lehet alávetni. Korrekt diagnózis csak így adható arról, milyen is volt valójában a daganat, s maradhatott-e belőle még a páciensben?

Tanácsom: lézerrel, kauterrel ne engedje eltávolítani pigmentált anyajegyét vagy bizonytalan eredetű tumorát!

 

kepek-980.jpg

KOHÁN MAGÁNLABORATÓRIUM

Minőségi kontrollal működő intézet szakorvossal és szakasszisztenssel.
Bejelentkezés: Mobil: 30/910-6519; 30/349-83-62

 

Kedves Betegeink!

 

Orvosdiagnosztikai Laboratóriumunk április 14-től újra nyitva tart.
Nyitvatartás: 7.00-11.00 óráig.
Vérvétel előzetes telefonos bejelentkezésre történik a torlódások elkerülése miatt.
Bejelentkezni az alábbi telefonszámon  lehet: 30/910-6519

 

Köszönettel:

Dr. Kohán Mária belgyógyász szakorvos
Dankóné Juhász Anikó laborasszisztens

Igénybe vehető:

  • üzleti biztosítók részére orvosi beutalóval (térítés ellenében),
  • beutaló nélkülis,
  • önkéntes egészségpénztári tagsággal,
  • SZÉP kártyával és egészségpénztári kártyákkal (OTP, MKB, K&H)

Kedvező árak, folyamatosan ellenőrzött minőség, személyre szabott vizsgálatok

Helyben végzett vizsgálatok vérből vizeletből székletből Vérkép- véralvadás és vizeletvizsgálat Rizikó faktor (pl. vércukor, koleszterin, CRP) Klinikai kémiai vizsgálatok (pl. máj- és vesefunkció, vasanyagcsere) Hormonvizsgálatok (pl. női és férfi nemi hormonok, pajzsmirigy, mellékvesekéreg, inzulin) Tumor markerek (pl. prosztata specifikus antigén) Specifikus ellenanyagok (pl. Helicobacter pylori teszt) Vércsoport meghatározás Légúti és tápcsatornai allergének kiszűrése Glutén-érzékenység kimutatása

Eredménykiadás: vizsgálat típustól függően még a vérvétel napján, de legkésőbb 24 órán belül (kivéve a tenyésztési leletek és az ÁNTSZ által vizsgált anyagok).

 

Új szolgáltatás!

Vérvétel várakozás, előjegyzés nélkül:

-háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval

-önkéntes egészségpénztári tagoknak (OTP, MKB, K&H...)

-SZÉP kártya „Szabadidő Zseb” tagsági kártyával rendelkezőknek

-üzleti biztosítók részére (az adott biztosító költségére)

Vérvétel bármelyik fenti beutalóval 3.000 Ft (ez esetben a reagens árát és a munkadíjat nem számítjuk fel.)

 

Vérvétel beutaló nélkül is minden hétköznap 7:00-9:30-ig 3.000 Ft

kepek-1335.jpgFIGYELEM!

Több évtizede működő, akkreditált magánlaboratóriumunkban elindítottuk a koronavírus gyorsteszt végzését.

 

A vírus ellen termelődött ellenanyagokat (IgM, IgG) magas minőségű amerikai teszttel mutatjuk ki. A tesztet, annak származását, minőségét, használatát az ÁNTSZ szakembereinek bemutattam, majd bejelentettem a hivatalnál.

Betegeinket,  amennyiben arra szükség van, szívesen várjuk laboratóriumunkban.

Csak telefonon történő előjegyzéssel, szabvány kikérdezést követően tudunk egyszerre 1 pácienst fogadni.

Bejelentkezés: 06-30/910-6519

Dr. Kohán Laboratórium

Címünk: 6725 Szeged Kálvária sgt. 38.

A teszt ára: 12 000 Ft (nyugta vagy számla ellenében; ha megoldható, vagy szívesebben veszi, a vizsgálatot megelőzően számlaszámunkra utalhatja).

 

Természetesen valamennyi pozitív (IgM pozitív vagy IgM + IGG pozitív vagy IgG pozitív) eredmény esetén tájékoztatjuk Önt erről, mivel járványügyi szempontból rendkívül fontos bármelyik pozitív lelet esetén a garatból történő mintavétel és a vírus jelenlétének PCR-technikával történő kimutatása ill. kizárása is egy második, ellenőrző vizgsálattal.

Köszönettel és üdvözlettel:

Dr. Kohán Mária

Bejelentkezés: 06-30/349-8362