• +36 (62) 430 823 | 6725 Szeged, Kálvária sgt. 38.
 • Bőrgyógyászat: Hétfő, szerda: 13:00 - 17:00 | Bőrsebészet: Csütörtök: 13:00 - 17:00

A bőr és különböző cellulitterápiák

a-bor-es-kulonbozo-cellulitterapiak.jpg
Dr. Kohán József cikke megjelent a Nutrition & Health című lapban.
"A XIX. század legfontosabb felfedezése: Ha megváltoztatod a beállítottságodat, meg fognak változni az életkörülményeid is."
(William James)

A bőr felépítése, működése

A bőr az emberi test legnagyobb szerve. élettani szerepe sokrétű: közreműködik a légzésben (bőrlégzés) és a kiválasztásban is. Az élet szempontjából pótolhatatlan, működése szorosan kapcsolódik a többi szerv működéséhez. Szerkezete lényegében mindenütt egyforma, de vastagsága egyes testtájakon jelentős eltéréseket mutat. A bőr járulékos részei a szaruképződmények (szőr, köröm) és a mirigyek (faggyú-, verejték-, tej- és illatmirigy). Bármilyen probléma adódik a bőr feladatának ellátásával vagy megjelenésével, az a testi és szellemi egészségre egyaránt nagymértékben kihat.

A bőr három rétegből - a hám (epidermis), az irha (dermis) és a bőralja (subcutis) épül fel. Minden egyes rétegnek speciális feladata van.

Hám (epidermis): A bőr vékony, ellenálló, legkülső rétege az epidermis. Legfelső része - a stratum corneum . Amennyiben nincs rajta sérülés, megóvja a szervezetet a baktériumok, vírusok és más testidegen anyagok behatolásától, továbbá a szerveket, izmokat, idegeket és ereket is védi. A felszínt borító elszarusodó laphám ellenálló, rostos szerkezetű fehérjéből áll. A bőr legkülső, felhámrétegét több sorban egymásra rétegződő hámsejtek alkotják. Ezek felső sorai élettelen szaruvá válva lehámlanak, pótlásuk az alsó alapréteg osztódással szaporodó, élő sejtjeiből történik. A folyamatosan újraképződő - általában négy hét alatt teljesen kicserélődő, megújuló - felhám ruganyos, kitűnő hőszigetelő és elnyűhetetlen: amennyi lekopik róla, annyi pótlódik is A hám külső keratin rétege általában vastagabb azokon a testfelületeken, ahol nagyobb védelemre van szükség. Ilyenek például a tenyér és a talp.

Az epidermis legmélyebb rétegében helyezkednek el a melanociták (pigmentsejtek), melyek a melanint, a bőr színanyagát termelik. A pigmenttermelés napfény hatására fokozódik. Az emberi bőr színe a felhám és az irha rétegeiben található festékszemcsék mennyiségétől és elhelyezkedésétől függ, ez pedig genetikailag meghatározott.

Az epidermisben Langerhans-sejtek is találhatók, melyek a szervezet immunrendszerének részei. Segítenek felismerni a testidegen anyagokat, és szerepet játszanak a bőr allergiás folyamatainak kialakulásában.

Irha (dermis):A bőr következő rétege az irharéteg, mely vastag és rugalmas rostok alkotta vastag szövedék. Ez biztosítja a bőr rugalmasságát és szilárdságát, e rostok állapotától és víztartalmától függ a bőr üde, feszes vagy petyhüdt, ráncos külleme.

Az irha a bőr felszíne felé pontosan követhető, éles határral végződik, a határvonal azonban nem sima, hanem hullámos lefutású. A hámréteg szorosan követi az irha kiboltosulásait, így a két réteg sokkal nagyobb felszínen és jóval szilárdabban kapcsolódnak egymáshoz. Ennek a felhám tápanyagfelvételében van szerepe. A hámrétegben ugyanis már nincsenek tápláló vérerek (sérülése esetén ezért nem is vérzik), a tápanyagok kölcsönös mozgással, vékony hártyákon átszűrve (ozmózis és diffúzió útján) jutnak a hámréteg sejtjeihez. Az optimális működéshez ezért elengedhetetlen, hogy a hám- és irharéteg minél nagyobb felületen érintkezzék egymással

A dermis gazdagon tartalmaz mirigyeket, ereket, idegvégződéseket és szőrtüszőket.

A verejtékmirigyek hő hatására verejtéket termelnek, mely a bőrfelszínről elpárologva hűti a szervezetet. Ennek a folyamatnak különösen nagy jelentősége van a test méregtelenítésében is, mivel az izzadsággal sok káros anyag is távozik. A hónalj és a gát tájékán különleges verejtékmirigyek (ún. apokrin mirigyek) helyezkednek el, melyek nyúlós, zsíros váladékot választanak ki, amely az itt élő baktériumok bontása következtében jellegzetes szaggal jár. Alapfunkciójuk, a feromonképzés embernél kevésbé jelentős a szaglás csökkentebb volta miatt, bár kozmetikai cégek próbálják kihasználnia nemi vonzerő fokozására speciális parfümökben. Körülbelül kétmillió verejtékmirigyünk naponta 500-800 ml verejtéket termel, de fizikai megerőltetés, nehéz munka vagy izgalom hatására ennek sokszorosát, akár több liter verejtéket kell kiválasztaniuk és a bőr felszínére juttatniuk. A verejték elsősorban víz, de sok más oldott anyag mellett zsírsavak is találhatók benne. így - a szervezet egyéni működése hatására - ha rendellenesen sok, esetleg kevés tartalmat ürítenek a bőrfelszínre, illetve a tüszőbe, zsírossá vagy szárazzá teszik a bőrt, hajszálat. A túlzott izzadás káros, mert a szarusejteket fellazítva, fokozza a bőr átjárhatóságát.

A faggyúmirigyek naponta egy-két gramm faggyút választanak ki. A faggyú termelődése során a mirigyeket bélelő hámsejtek elzsírosodnak és szétesnek, majd a haj- és szőrszálmerevítő izmocska összehúzódásakor kipréselődnek. Normális működés esetén a faggyú bevonja, védi, puhítja a szaruréteget, ápolja, keni a hajszálakat és a bőrt, zsírsavtartalma folytán pedig a kórokozók szaporodását gátolja.

A dermisz erei táplálják a bőrt, és részt vesznek a test hőszabályozásában. Meleg hatására az erek kitágulnak, így nagyobb mennyiségű vér áramolhat a bőrfelszín közelébe, ahol a hőleadás történik. Hideg hatására az erek összehúzódnak, visszatartván a szervezet hőjét.

Az irhában futó, illetve végződő hajszál- és nyirokerek tömege mellett ugyancsak az irhában találhatók a bőr néhol a felhámba is átnyúló idegvégződései, amelyek a hideg-, meleg-, tapintás-, nyomás-, fájdalom-, viszketésérzés továbbítására szolgálnak. Egyes területeken több idegvégződés helyezkedik el, mint máshol, például az ujjbegyek és a lábujjak felszínén, így ezek a területek rendkívül érzékenyek az érintésre.

A test egyes területein az idegvégződések, verejtékmirigyek, faggyúmirigyek, szőrtüszők és véredények száma különböző lehet. A fejtetőn például sok szőrtüsző helyezkedik el, míg a talpon egy sincs.

Bőralja (subcutis):A dermisz rétege alatt helyezkedik el a bőralja, mely védi a szervezetet a hő-, illetve hideghatásoktól, párnázó funkciót lát el és energiaraktárként is szolgál. A zsírréteg vastagsága testrésztől függően más és más: néhány millimétertől (például a szemhéjon) több centiméterig terjedhet (például a has és a far területén). A női test bőralja zsírszövetben gazdagabb, mint a férfié, ezért alakja lágyabb vonású. A bőralja zsírrétege nemcsak az idomokat teszi formásabbá, hanem - a test felszínét mintegy kipárnázva - az ütéstől és a zúzódásoktól is védi a szerveket

A bőr védelmi feladatai:

Mechanikai védelem:

A felhám rétegeinek összekapcsolódó sejtjei, az irha nyúlékony, rugalmas rostrendszere és a bőralja zsírpárnái mechanikai védőhatást biztosítanak a testünket nap mint nap érő külső hatásokkal szemben.

Hővédelem:

A verejték elpárologtatása, a bőr ereinek szűkülése vagy tágulása (a bőrizmok összehúzódása következtében kialakuló "lúdbőr") és a bőralja zsírpárnáinak működése a bőr összehangolt hőszabályozó rendszere.

Fényvédelem:

A felhám festéksejtjei fokozott pigment-termelésükkel a bőr barnulását és a káros sugarak kiszűrését biztosítják. A nap ultraibolya sugarai nagy mennyiségben bőrgyulladást okozhatnak.

Kémiai védelem:

Elsősorban a felhám sav és a bőr lipid (vízben nem oldódó) köpenyének köszönhető, amely megakadályozza a különböző károsító vegyi anyagok bőrbe jutását.

Fertőzések elleni védelem:

A fertőzések elleni „első vonalas” védelmet a bőr „savköpenye” és a felhámsejtek több rétege alkotja. Az ezen a védelmi vonalon átjutó kórokozók ellen a bőr ereiből kilépő fehérvérsejtek és nyiroksejtek jelentenek védelmet.

Kiválasztó funkció

Az anyagcsere során képződő bomlástermékek a verejtékkel napi 500-800 milliliter mennyiségben választódnak ki a bőrön keresztül. Nagy melegben vagy nehéz testi munka hatására több liternyi verejték is termelődhet naponta. A faggyúmirigyek zsírral itatják át a szaruréteget, ami növeli az ellenálló képességet, üdévé és egészségessé teszi a bőrt. A verejtékmirigyek benedvesítik a bőrfelszínt, ha fokozottan működnek, nagy mennyiségű hőt képes leadni a szervezet. E mirigyek nemcsak vizet és sókat ürítenek ki, hanem sok káros anyagot is, ezért a védekező működésben és a méregtelenítésben is alapvető szerepük van. A verejtékkel továbbá kellemetlen illatot árasztó anyagok is ürülhetnek. Mivel a verejtékkel nemcsak vizet veszít az ember, hanem többek között fontos ásványi sókat is, ezek pótlásáról gondoskodni kell.

A bőr mint érzékszerv

Különböző mennyiségű idegvégződések - eltérő sűrűségben - testünk egész bőrfelszínén érzékelnek hideget, meleget, fájdalmat, viszketést, érintést. A bőr a legnagyobb felületű érzékszerv is. érzőideg-végződései nyomást, simogatást, csiklandozást, húzást, fájdalmat, meleget és hideget fognak fel. Bőrünkben rengeteg érzőideg-végződés van, csak a fájdalomérzékelő idegvégződések száma mintegy 3,5 millió. Hidegérzékelő végződésből csak néhány százezer, melegérzékelőből pedig csak néhány tízezer van. A csiklandozás és a viszketés érzése is a bőrhöz kapcsolódik. A csiklandozás érzését enyhe ingerek váltják ki, a viszketés viszont a bőrben lejátszódó kémiai folyamatok eredménye.

A bőr szépségét kortól függetlenül az adja meg, ha nem túl száraz, nem túl zsíros, feszes, de rugalmas, egyenletesen, ám nem túlzottan és foltosan pigmentált, s vele együtt a haj, a körmök és a szőrzet is a nemnek megfelelően fejlődnek.

Ezekért elsődlegesen örökletes tényező, a genetikai adottság a felelős, de az aktuális bőrállapot a külső és belső történések nyomán felszabaduló különböző kémiai anyagok - mediátorok - révén az ideg- és a hormonrendszer irányítása alatt áll. Befolyással van a bőr küllemére, viselkedésére a stresszen keresztül a tudat, a lélek is, gondoljunk csak a neurotikus emberek krónikus ekcémájára.

Cellulit vagy cellulitisz?

A bőr szépségének sokféle fokmérője létezik. Sokak szemében a színe, mások a bőr simaságát tartják fontosabbnak. újabban egyre többször találkozunk azonban - már egyre fiatalabb korban - a bőr egyenetlen, rücskös felszínét találóan a narancs bőréhez hasonlító cellulit kifejezéssel. Pontos jelentése: a (zsír)sejtek felpuffadása. Gyakran helytelenül cellulitisznek hívják, azonban ez egy bőrgyógyászati fogalom, egy bőrfertőzés (az orbánc) neve. Az összetévesztés elkerülése érdekében érdemes tisztázni, hogy csak cellulit a helyes név, bár a szövettani vizsgálatokkal enyhébb fokú, nem bakteriális eredetű gyulladás itt is kimutatható.

A cellulit kifejezést Nicole Ronsard francia táplálkozás-szakértő vezette be a 60-as évek végén. A szó eredetét tekintve megegyezik a cellulitisz kifejezéssel (amely a cell=sejt és az itis=betegség szavakból áll), jelentése azonban a köznyelvben teljesen átalakult, s a kettő továbbra sem összetévesztendő egymással! A cellulit tehát nem egy orvosi kifejezés, diagnózis.

A cellulitisz az orbánc szövődményes, súlyosabb formája, mely az izmok kötőszöveti tokjáig terjed. A bőr és a bőr alatti laza kötőszövet rétegeinek baktériumok által kiváltott diffúz, suppuratív (gennyes), gyorsan terjedő (invazív) gyulladása, mely érintheti az inakat, fasciát és az izmokat is. Necrotizáló cellulitis esetén jelentős szöveti elhalás jöhet létre. Fájdalmas duzzanat jellemzi, kékes-színű bulla képződéssel jár, melyből véres-gennyes váladék ürül. A seb fájdalmas, ödémás, sokszor égési sebre hasonlít, súlyosabb esetben az egész bőr elhalásával járhat a jelzett mélységig. Orvosi neve fasciitis necrotisans, ezt az újságok csak „húsfaló” betegségként emlegetik, s bár már Kleopátra idejében is ismert volt, új kórképként tüntetik fel. Csak legyengült betegeken alakul ki, akiknek immunrendszere nem tud megbirkózni a gennykeltő baktériumokkal. Igen ritka kórkép.

Míg a cellulitisz kifejezés a laza kötőszövet fájdalmas gyulladását takarja, addig a cellulit a bőr irha rétegében lerakódó salakanyagokat jelenti, amelyek a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet, és egyre nagyobb gömböcskéket alakítanak ki. A felgyülemlett nedvesség ödémát okoz, a megduzzadt csomók egymással találkozva felszakítják a rostok rácsszerkezetét, így a bőr felülete a narancs héját utánzóan egyenetlenné válik.

Ha röviden akarunk fogalmazni: a cellulit a kötőszövet (a bőr alatti zsírszövet) ödémája, vizenyője, melynek oka a sejtekben felhalmozódott sok toxikus anyag. Fogyókúra általában azért nem megoldás, mert a sejtekben rekedt anyag fő tömege nem zsír, hanem víz (ennek ellenére vízhajtókra sem reagál).

A narancsbőr a felnőtt nők 90%-át érinti, szerencsére nagy részüket csak enyhébb formában, előfordulásanagyon ritka. Elsősorban a csípőtájon és combokon jelentkezik. Fokozatosan alakul ki. Az esetek 14%-ában már kamaszkorban megjelenik. 25%-a a klimatérium alatt, a többi pedig a terhesség során vagy a fogamzásgátló tabletta szedésekor jelentkezik. Kezdetben csak akkor látható, ha egy bőrredőt az ujjaink közé csípünk. Közepes súlyosságú esetben csak állva látszik, de fekve nem. Súlyosabb formájában állva és fekve egyaránt látszanak a behúzódások, ami narancshéjra vagy matrac felszínére emlékeztet. férfiaknál

A cellulit fokozatai:

0. fokozat: a matrac-jelenség a bőr ráncolásával még nem váltható ki, álló és fekvő helyzetben a comb és a far bőre sima. Karcsú nőkre, sportolókra jellemző.

1. fokozat: a bőrfelszín sima, de széthúzva már egyenetlen a felszín. A nőies típusok jellemzője, férfiaknál az androgénszint (férfi nemi hormon) csökkenésekor látható.

2. fokozat: a bőr fekve sima, de felállva látható a narancsbőr. Súlyfelesleggel rendelkező nőknél és csökkent androgénszintű férfiaknál látható jelenség.

3. fokozat: a matracfenomén állva és ülve is látható - sokszor ruhán keresztül is-, sőt, eltorzítja a végtagok és a far kontúrját. Elhízás és öregedés jeleként fordul elő.

Miért alakul ki a cellulit?

Feltételezik, hogy a cellulit kialakulására nagyobb az esély, ha viszonylag kevés az izom és több a zsír. Ugyancsak elősegíti a kialakulását a sok ülés (pl. irodai munka), mozgásszegény életmód, illetve a fogyás-hízás gyakori váltakozása, de sovány nőkön, sőt már serdülőkön sem ritka.

A bőr állagának megváltozása nemcsak esztétikai kérdés. Keletkezése mögött sokszor a szervezet hormonális egyensúlyának a megbillenése, helytelen táplálkozási szokások (sok hús, cukor, finomított élelmiszer, adalékanyagok), kevés folyadékfogyasztás bújik meg. A cellulitról hosszú évekig a bőrgyógyászok, kozmetikusok is azt gondolták, hogy a bőr alatti laza kötőszövet gyulladásáról van szó, s hogy elegendő a bőr felszínének kezelése. Ma már tudjuk, hogy a bőr feszességének csökkenése miatt nyirokpangás alakul ki, emiatt a zsírsejtekben lerakódik a salakanyag. A cellulites testrészben nyirokpangást, később értágulatot, érkárosodást okozhat a nyirokáramlás zavara. újabban a zsírszövetben lerakódó, a táplálkozással a szervezetbe kerülőis magyarázzák a jelenséget. mérgek lerakódásával

Bőrünk –mint azt fentebb bővebben kifejtettük- három rétegből épül fel. A felső, elszarusodó hámréteg alatt helyezkedik el az irha, amely erekkel, idegekkel, faggyú- és verejtékmirigyekkel átszőtt, és lényegében erős kötőszöveti rostokból áll, feladata a bőr táplálása, rugalmassá tétele. A legalsó réteg a bőralja, mely főként laza kötőszöveti rostokból és zsírsejtekből áll. Ez a réteg a nőknél vastagabb, míg az irha vékonyabb és gyengébb. Ha a kötőszöveti rostok meggyengülnek, a fokozott zsírlerakódás miatt meglazulhatnak, és már nem képesek tartást adni a felfúvódott zsírsejteknek, így azok összecsomósodnak, és narancshéjszerű kidomborodást hoznak létre a külső hámrétegen. Azokon a területeken, ahol cellulit található, rossz a bőr szöveteinek vér- és nyirokkeringése, ezáltal lassabb az anyagcseréje. A cellulites bőr ezért általában tapintásra is hidegebb.

Több tudós, így pl. Dr. Robert O. Young véleménye szerint a test a zsírsejtekben köti meg, a visszatartott vízzel hígítja, majd raktározza a szervezet által termelt, s főképp a táplálékkal bevitt mérgező anyagokat, savakat, és ezzel óvja a létfontosságú szerveinket, hogy a toxikus vegyületek szó szerint ne marják szét azokat. A zsírszövet ezen elmélet szerint is lényegében „mérgezett” vizet tartalmaz, nem valódi zsírt, ezért is hatástalanok gyakran egyes fogyókúrák. A cellulit esetén ugyanez a folyamat látható a bőrön.

Miért veszélyeztetettebbek a nők?

A női nemi jelleget kialakító női hormon, az ösztrogén hatására a bőraljában lévő zsírszövetben fokozódik a zsírsejtek (adipocyták) lerakódása. Férfiaknál ritkán alakul ki, ennek oka részben az ösztrogén jóval alacsonyabb szintje és a kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin hálózatos szerkezetében található eltérés. Amíg a nőké téglalap, addig a férfiaké trapéz alakú, ami feszesebb kötést biztosít, így nagyobb ellenállásra képes.

A férfiak kötőszöveti rostjainak szerkezete tehát eltér a nőkétől - feszesebb kötésű, nagyobb ellenállású-, míg a női kötőszövet lazább. Ez élettani jelenség, ez teszi lehetővé például, hogy a bőr terhesség idején erősen meg tudjon nyúlni, valamint egyben biztosítja azt is, hogy a női szervezet több energiatartalékot halmozhasson fel zsírszövet formájában. Ha a terhes kismama valamiért nem jutna elég táplálékhoz, a zsírtartalékoknak köszönhetően a baba fejlődése nem áll meg. A vészhelyzet esetén aktivizálandó zsírtartalékok elsődleges raktára a felsőcomb, a csípő és a fenék.

A kialakulásért felelős tényezők

1. öröklődés és szociális tényezők

Genetikai adottságoktól függ, hogy a kötőszövetekben mennyi zsírsejt található. Sajnos a hajlam örökölhető, ezért főként a hízásra hajlamosabb emberekre jellemző a narancsbőr. Kiemelkedő jelentősége van a családi étkezési és életmódbeli szokások „öröklődésének” is, melynek ilyen relációban szintén alapvető szerepe van a cellulit kialakulásában. Ugyanígy szerepe van az adott társadalomra jellemző étkezési szokásoknak és kultúrának is. (Gondoljunk csak a fejlett országok sokszor túlhajszolt állampolgáraira, melyek a kor egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ám adalékanyagokban gazdag „modern” ételeit preferálják, illetve azokra a társadalmakra, ahol jóval több zöldséget, gyümölcsöt, halat, tiszta vizet, stb. fogyasztanak, illetve megfelelő időt fordítanak mind az étkezésre, mind az elkészítésre.)

2. ösztrogén hormon

Ha a szervezetben megnő az ösztrogén mennyisége - például serdülőkorban, terhesség idején vagy fogamzásgátló tabletták szedése során -, akkor könnyebbé válik a zsír és a víz raktározása. Az ösztrogénekről ismert, hogy az ödéma készséget fokozzák. A narancsbőr kialakulhat vékony, nyúlánk testalkatúaknál is, de elsősorban a nőiesebb típusokat sújtja, akiknél magasabb a női nemi jelleg kialakításáért felelős ösztrogén-hormonszint. Férfiaknál is kialakulhat a cellulit, ha a férfi-női hormon egyensúlya valamilyen oknál fogva felborul. Előfordulhat, hogy a máj nem tudja megfelelően semlegesíteni és kiüríteni az ösztrogént. Ilyenkor a hormon, illetve a zsír lerakódását a bőr alatti kötőszövetekben, amelynek állaga kocsonyássá válik (gélszerű, zselészerű). A máj súlyosabb károsodása esetén gyakran egyéb nőies változások is bekövetkezhetnek pl. alkoholista, májzsugorban szenvedő férfiaknál előforduló mellnövekedés, mely gyakran féloldali hatására megváltozik a bőr alatti laza, rostos kötőszövet alapállománya, amely elősegíti a víz és só visszatartását (gynecomastia).

3. Nyirokkeringési zavar

A cellulit hátterében a nyirokrendszer elégtelen működése áll. A rugalmas rostok megnyúlása, a bőr feszességének csökkenése miatt nyirokpangás alakul ki, emiatt a zsírsejtekben lerakódnak az anyagcsere-salakanyagok. A salakanyagoktól felduzzadt zsírsejtek akadályozzák a szövetfolyadék útját, így a megfelelő anyagcsere, a méreganyagok kiválasztódása akadályozott.

4. Testsúlynövekedés

A túlsúllyal rendelkezőknél gyakoribb ez előbbi jelenség, mert zsírsejtjeik megnagyobbodott méretüknél fogva (tovább) lassítják a nyirok- és vérkeringést, így a káros anyagcseretermékek könnyebben felhalmozódnak a szövetek közti térben.

„Fejlesszünk ki magunkban egészséges félelmet az elhízással szemben.” Kenneth C. Cooper

5. Helytelen táplálkozás

Ha a zsírraktározás és a zsírégetés egyensúlyban van, a narancsbőr kialakulása kevésbé fenyeget. Ha viszont túl sok zsíros ételt fogyasztunk, az egyensúly felborul, és a túlzott raktározás lesz jellemző, melynek hatására akár százszoros méretűre is nőhetnek a zsírsejtek, látható elváltozást okozva a bőrön. Az élelmiszerekben található hormonok és egyéb adalékanyagok, a hús, a füstölt élelmiszerek, az édesség, az alkohol, a kávé és a kóla túlzott fogyasztása nagymértékben hozzájárulnak a salakosodáshoz. A szívtámogató, a keringésjavító és a hormon tartalmú gyógyszerek szedése, továbbá a kevés folyadék bevitel is kedvezőtlenül hat a bőr keringésére, mikrocirkulációjára.

6. Kevés folyadékfogyasztás

A folyadék meggyorsítja a nyirokkeringést, és elősegíti a salakanyagok gyorsabb kiürülését. Különösen hatékony méregtelenítést lehet elérni a savak lerakódások feloldására, kimosására alkalikus víz fogyasztásával. Csak a tiszta vizet tekinthetjük ebben az esetben is kívánatosnak, sem alkoholos, sem különböző édesítő, színező szereket tartalmazó üdítőital nem segít a probléma megoldásában.

7 Mozgáshiány

Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód hatására nem megfelelő a test nyirok- és vérkeringése, anyagcseréje, zsírégetése, ami a méreganyagok lerakódását és a zsírsejtek növekedését is fokozza, ez pedig növeli a cellulit kialakulásának esélyét. Az erőteljes mozgásgyakorlatok mellett ajánlott a torna, futás vagy séta, kerékpározás vagy szobakerékpározás, úszás.

8. Stressz

A stressz, a túlhajszolt életmód szintén hozzájárulhat az anyagcsere felborulásához. Az állandó idegeskedés megzavarja az anyagcsere folyamatokat, így hátráltatja a méreganyagok távozását a szervezetből.

Cellulit ellen alkalmazott készítmények hatóanyagai

A leggyakrabban alkalmazott természetes anyagok külsőleg:

A cellulit ellen azok a külsőleg leghatásosabb szerek, melyek serkentik a bőrben a véráramlást, és csökkentik a nem kívánt zsírlerakódásokat, egyúttal kisimítják a bőr egyenetlenségeit. A krémek között találhatók olyan „termo-készítmények”, amelyek hőmérsékletkülönbség előidézésével aktiválják az anyagcserét. Az ampullás termékek magasabb koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagokat, ezért kúraszerű, szakember által végzett alkalmazásuk javallott.

 • Rozmaring (Rosmarinus officinalis) – fokozza a vérellátást, bőranyagcserét. Rozmaring- és kávésavat tartalmaz, melyek elősegítik a salakanyagok eltávolítását.
 • Gyömbér (Zingiber officinalis) kivonat - fokozza a vérkeringést, tonizáló hatású.
 • Homoktövis (Hippophae rhamnoides) - Alkalmazása nagy hagyományokkal rendelkezik, főleg ázsiában – Kínában, Tibetben, valamint Oroszországban. Zsírbontó, anyagcsere gyorsító, erősíti a kötőszövetet.
 • Zöld tea (Camellia sinensis)- fő cellulit ellenes hatóanyaga a koffein, mely fokozza a lipidbontást, emellett keringésserkentő. A benne található xanténszármazékok szintén keringésserkentők, polifenoljai pedig antioxidáns hatásúak. Utóbbiak segítséget nyújtanak a sejteknek a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Helyi, külsőleges alkalmazása frissíti és hidratálja a bőrt, fékezi az öregedési folyamatot, enyhíti a bőr izgalmi állapotát, megtisztít a méreganyagoktól.
 • Kankalin (Primula veris) - szaponintartalma javítja a helyi keringést.
 • Nopal fügekaktusz - csökkenti a kötőszövetek folyadék visszatartását.
 • A-, E-, F-, C-, D vitamin - bőrvédő, a kötőszövet megfelelő zsír-, víztartalmáért, normális anyagcsere folyamataiért felelősek, így a bőr rugalmasságáért is.
 • Jódtartalmú barna algák (Ascophyllum nodosum, Fucus vesiculosus, Fucus serratus. Laminaria digitata, Himmanthalia Elongata, Undaria Pinnatifida, Pelvetia)- a vénás pangást megelőzik.
 • Mélytengeri algakeverékek – méregtelenítő, keringést fokozó hatás.
 • L-Carnitin - anyagcsere fokozó, a szakirodalomban jól dokumentált zsírégető és bőrtápláló hatása. Az L-Karnitin áthatol a bőrfelszínen, és képes behatolni a kötőszövetbe.
 • Aloe Vera – méregtelenítő, sebgyógyító hatása évezredek óta ismert. Külsőleges alkalmazása emellett hidratáló hatású és javítja a bőr, illetve a nyálkahártya mikrokeringését.
 • Hyaluronav - Az emberi kötőszövetben fiziológiásan előforduló fontos alkotórész. Megfelelő mennyiségben felelős a bőr rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegkötő képességéért, így biztosítja a kollagén és elasztin rostok hidratációját is. A hyaluronsav mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, majd a termelődése a húszas életévekben csökkenni kezd. A 40 éves kor vízválasztó, ekkor a hyaluronsav termelődés a felére csökken, 60 éves korra pedig mennyisége 10%-a az eredetinek.
 • égertövis (Ruscus Aculeatus) - érfal erősítő, a vénás pangást gátolja meg.
 • Ginseng olaj/ Ginkgo biloba – a mikro-keringést fokozva segít elvezetni a zsírszövetben tárolt salakanyagokat szállító vizet.
 • Gránátalma kivonat - cellulit kialakulását gátolja.
 • Grapefruit olaj – pórusösszehúzó tulajdonsága és tisztító hatása van.
 • Vadgesztenye-kivonat - eszcin-tartalmú vízelvonó hatású, segíti a pangó folyadék és a méreganyagok kiürülését.
 • Cickafark olaj - bemasszírozva fokozza a nyirokkeringést).
 • Borostyánkivonat – keringést fokozó hatása van.
 • Aromaolajok: narancs-, grépfruit-, rozmaring-, majoránna-, levendula-, fahéj-, borsmenta- és eukaliptusz olajak - fürdőzés előtt alaposan ledörzsölve bőrünket, majd az olajat a fürdővízbe csepegtetve az illóolajok könnyebben beszívódnak a bőr mélyebb rétegeibe.

A leggyakrabban alkalmazott természetes anyagok belsőleg:

A víz a legjobb oldószer, mely segít a káros anyagok kimosásában. Különösen az ionizált lúgos víz fogyasztása ajánlatos, mivel a cellulit kezelésének egyik sarkallatos kérdésében, a lúgosításban is kiváló segítségünkre lehet.

Yucca - vízhajtással, az anyagcsere felgyorsításával fokozza a salak- és méreganyagok kiürülését, és ezzel lényeges javuláshoz vezessen anyagcsere-betegségek esetén. A belőle készült kivonat számos enzimet, szaponint, klorofillt, antioxidánsokat és más hatóanyagokat tartalmaz. A jukka legfontosabb hatása az, hogy valósággal méregteleníti a testet. Miközben elősegíti a szükséges tápanyagok tökéletes felszívódását, javítja az emésztést, erősíti és szabályozza a kiválasztási folyamatokat.

Lucerna (Medicago sativa) - A lucernából származó klorofillt évszázadok óta alkalmazzák a világ minden táján méregtelenítésre. A kísérletek tanúsága szerint a klorofil inaktiválhatja az étkezéssel a szervezetbe jutó kémiai karcinogéneket a májban és a vékonybélben, mielőtt azok kárt tehetnének a szervezetben. Elősegíti a toxinok kiürítését és a savak semlegesítését.
Garcinia cambogia (hatóanyaga: hidroxi-citrát (HCA) - a Dél-Indiában és Thaiföldön honos növény gyümölcsének kivonatából nyerhető, elnyomja az étvágyat, akadályozza az étkezéssel bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását, így kevesebb zsír rakódik le a szervezetben. A HCA bevitele fokozza a szervezet saját hőtermelését étkezés közben – tehát a kalóriák elégetését..
Cink - bőr, kötőszövet anyagcseréjében játszik szerepet, antioxidáns.
Szelén - megakadályozzák a nehézfémek lerakódását és csökkenti a szabadgyökök roncsoló hatását.
Króm - esszenciális anyag, amely szükséges a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcseréhez. Biológiailag aktív formája a króm-pikolinát. Segíti az aminosavak beépülését, meggyorsítja a fehérjeszintézist, és jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, serkentheti a cukoranyagcserét, erősíti az inzulinhatást, stabilizálja az energiaháztartást, mivel folyamatosan szabályozza a vércukorszintet.
Kalcium - segíti a toxikus vegyületek kiürülését, szabályozza a test, vér pH-ját csökkentve az elsavasodás ártalmait.
Szilícium - a kötőszövet rugalmasabbá és szilárdabbá teszi.
A-, C- és E-vitamin - csökkentik a méreganyagok aktivitását, sejtkárosító hatását.
L-karnitin - anyagcsere fokozó. A zsírsavmolekulákat a mitokondriumokba szállítja, amelyek a sejtek „energiaképző telepei”. Az L-karnitin részt vesz a sejtszintű zsíranyagcserében, valamint az energiatermelő folyamatokban, emellett elősegíti a megfelelő izomműködést, ami szintén zsírégető hatású.
Koriander termés - fokozza az anyagcserét.
Zajtó hatású, anyagcserét fokozó teakeverékek - csalán, zsurló, gyermekláncfű, nyírfa, kökény, stb.
Szűztea, zöldalga - segítenek a nehézfémek és más toxikus vegyületek feloldásában és kiürítésben.
Tengeri édeskömény – vízhajtó hatású.
Bodza kivonat - védi a vénákat és a hajszálereket, valamint fokozza ellenálló képességüket.
Sáfrányos szeklice magolaj (CLA) - serkenti a zsírégetést, segíti a zsírtartalékok lebontását.
Homoktövis termésének teája - magas vitamin tartalmú és méregtelenítő.
Boróka – vízhajtó hatású, segít kiüríteni a vízoldékony toxinokat
Almaecet - zsíroldó hatása miatt különösen alkalmas a fogyókúrák során. Segít a szervezet zsírlebontásában a gyomorban és a belekben, csökkenti a veszélyes, hízást eredményező ételek iránti vágyat (csökkenti az éhségérzetet) az ecetsav fokozza a sejtek légzését és serkenti az anyagcserét. Mindkét esetben a szervezet bőségesen égeti a zsírokat.
Olívaolaj - megtisztítja a nyálkahártyákat a bekerülő toxikus anyagok egy.
Lenmag - veszélytelen rostos magocska, mely segít 'kimosni' a béltraktusban található salakanyagokat, optimalizálja a vérzsírokat.
Almamag - a benne található növényi rostok, a Petin és a cellulóz, sok toxikus anyagot megkötnek és eltávolítanak.
Articsóka - anyagai segítik máj méregtelenítését és a zsírlebontást.
Hajdina - szőlő-, feketeribizli-, papaya, paraguay-i tealevél-, piros szőlő levél és a kőrislevél kivonatok élénkítik a vénás keringést gátolják a szövetek vízvisszatartását.
Kék golgotavirág: A cellulit prevenciójára és terápiájára alkalmasnak látszó anyag a kék golgotavirágból (Passiflora caerules) kivont „krizin” izoflavon. Az ösztrogénszint normalizálásának egyik – hatásában régóta – ismert és bevált módja a fitoösztrogén tartalmú növények fogyasztása.

Szintetizált (általában bioszintézissel gyártott) anyagok külsőleg!

Adrénalyse-S - fokozza a zsírtartalékok kiürülését.
Aminokine-G - fokozza a kollagénrostok képződésé.
Fylastine - hatóanyaga segíti az elasztin-rostok termelését.
Lipo-Koffein™ - fokozza a vérkeringést.
Par-Elastyl™ - feszesíti, kisimítja a bőrt

Cellulit ellen alkalmazott különböző kezeléstípusok

Megkülönböztethetünk ún. meleg és hideg kezeléseket. A meleg kezeléseknek ellenjavallata, ha valaki szív és keringési betegségekben pl. magas vérnyomás betegségben szenved, vesebeteg, vagy bizonyos érproblémái vannak, pl. visszér. Ilyenkor nem szabad meleg kezelést alkalmazni, melegbe csomagolni. Ilyen esetekben előfordul, hogy a keringésfokozók mellé olyan hűtőanyagokat is tesznek, mint a mentol, a kámfor, vagy az árnika. Ebbe áztatják a fáslit, amibe betekerik a vendéget. A fásli nyomást gyakorol a cellulitos helyekre, ami segít a keringés fokozásában. Ma már léteznek a piacon fásliból készült speciális ruhák is, amiket a combokra, a karokra és a hasra lehet felhúzni.

Először nagyon hideget érez a vendég, de mégsem fázik, mert az aromák miatt beindul a fokozott keringés. A kezelésnek kellemes mellékhatása, hogy a meleg ellazítja az izmokat, a hideg viszont kiválóan feszesít. Néha váltakoznak a meleg és hideg kezelések, ezt mindig személyre szólóan kell alkalmazni. Hideg kezelésnél soha nem használnak gépet, a masszázs és a fáslizás után izotermikus takaróba teszik e pácienst, a meleg kezelésnél ezen kívül hőtakaróba is becsavarják.

A kezelés egyik speciális formája, mikor az alga és az iszap parafinban van, ezt kenik fel, majd a már előbb leírt módon csomagolják be a vendéget. Más esetben a kezelés holttengeri iszappal történik, amiben melegítő anyag is van, ilyenkor nincs szükség külön hőtakaróra. A kezelések között a vendégnek otthoni kiegészítésképp(lehetőleg hideg-melegvizes váltózuhany után), illetve speciális keringésfokozó krémet, esetleg gélt. mindennap kell otthon használnia dörzskefét, vagy a luffa szivacsot

Az agyagpakolást elsősorban nagyon erős, úgynevezett karfiolos cellulit kezelésénél alkalmazzák. Ebben az esetben is sokat segíthet otthoni kiegészítő kezelés, mely rendszerint bőrradírozásból és gyógynövényes krémha szakember által összeállított speciális étrend,diéta egészíti ki. Nagyon hatásos lehet léböjt beiktatása is, melyek során friss, adalékanyagoktól mentes zöldség és gyümölcsturmixokat, gyógynövény alapú teákat is fogyaszthat a páciens. Jó hatással lehet még a vércsoportdiéta illetve a testkontroll elméletére épülő étrend. használatából áll. Fontos, hogy a terápia akkor igazán hatékony,

Az intézményes keretek között végzett (nem otthoni!) kezelések általános menete

A kezelés első lépéseként nagyon erősen leradírozzák, ezzel megtisztítják az elhalt szarurétegtől a bőrt, így könnyebben be tudnak jutni a hatóanyagok. Ez történhet luffa szivaccsal, durvább törölközővel, ami kifejezetten mechanikai módszer, de leggyakrabban speciális testradírokat használnak. Néhány cég AHA savat is tesz a peelingjébe, vagyis a mechanikai és a kémiai radírozást egyesíti, ami kissé kellemetlen érzéssel járhat, mivel nagyon erős keringésfokozó hatású. Ezután viszik fel a hatóanyagot, ami lehet ampulla (ebben található a legnagyobb koncentrációban a hatóanyag), krém vagy gél, amit utána alaposan bemasszíroznak a bőrbe. Ezek a készítmények mind anyagcsere fokozók, de olyan kötőszöveti anyagokat (pl. hyaluronsavat) is tartalmazhatnak, amelyek a zsírt is megbontják. Ezek a vérbőséget okozó, keringést és anyagcserét fokozó anyagok bekerülnek a vér- és a nyirokáramlatba, majd a vesén keresztül távoznak a salakanyagokkal és a feloldott zsírszövettel együtt a szervezetből. A hatóanyagok bejuttatásához gyakran nyirokmasszázst is végez a kozmetikus. Egy kezelés negyven perctől akár másfél óráig is eltarthat.

Fizikai kezelések:

A cellulit jól kezelhető, de időben el kell kezdeni, és folyamatosan fenn kell tartani az ellene való küzdelmet. Fenntartó kezelésekre mindenképp szükség van, mert hamar újra visszatérnek a tünetek. A cellulit kezelésének célja a vér-, nyirok- és anyagcsere fokozása a salakanyag elszállítása érdekében és megszüntetni a folyadékpangást. A cellulit az adott területen zsírfelhalmozódással jár együtt, ezért sok esetben fontos lehet a zsír bontása, és a bomlástermékek elszállítása. Ezt el lehet érni helyi mechanikai behatásokkal (hő, fény, rádiófrekvencia, vákuum, ultrahang, kézi vagy gépi masszázs, stb.) és természetes vagy szintetikus tartalmú krémek, oldaltok, olajok bemasszírozásával, esetleg beinjekciózásával (mezoterápia).

A kellő hatás eléréséhez mindegyik eljárást kúraszerűen érdemes végezni. általában 6-10 kezelésre van szükség, attól függően, hogy milyen módszert alkalmazunk, illetve milyen mértékű cellulitot kell megszüntetni. Kiegészítésképp különböző teakeverékek, vitaminok és ásványi anyagok, cellulit kezelésben hatásos növényi kivonatokon alapuló étrend-kiegészítők rendszeres vagy kúraszerű fogyasztása ajánlott, melyek belsőleges hatásuknál fogva elősegíthetik a lokális kezelési eljárások hatékonyságát. Továbbra se feledkezzünk meg az egy-egy kúra elvégzése utáni fenntartó kezelésekről.

Célszerű a kezeléseket megfelelő testmozgással kiegészíteni illetve megtámogatni, így az eredmény nemcsak látványosabb, hanem tartósabb is lesz.

Infraszauna

A méregtelenítési folyamat egyik újonnan népszerűvé vált módja az infraszauna. A szauna négy oldalán és az alján egy-egy fűtőcső található, amely infrasugarakat bocsát ki. A hagyományos finn szaunához viszonyítva az elérendő hőmérséklet nem hetven fok, hanem csak negyven. Ez az alacsonyabb hőmérséklet sokkal kibírhatóbb, akár szívbetegek is használhatják.

Hatásmechanizmusa: a hő kitágítja a pórusokat, a fény infra sugarai kb. egy cm-rel a bőrfelszín alá hatolnak, egészen a zsírmolekulákig. Itt fellazítják a salak- és méreganyagokat, melyek a verejtékmirigyeken keresztül kiürülnek a szervezetből. Használata után hideg vizes zuhannyal természetes keringésfokozó hatást érhetünk el.

Nagyon jó és bárhol felállítható az infrakabin, mely az infraszaunához hasonlóan infravörös sugarakkal élénkíti a bőrben az anyagcserét, fokozza a keringést és az anyagcsere élénkítésével a kalória-felhasználást is jelentősen emeli. Enyhe cellulit esetén akár önmagában is megfelelő kezelés lehet. Az egyéb cellulit-ellenes kezelések és az izomtréning előtt bemelegítésnek is nagyon jó, mert a szövetek terhelhetőségét, így a kezelések hatékonyságát is emeli, miközben költségkímélő kezelés. Időnként sportolásnál is alkalmazzák az izmok bemelegítésére, illetve az izomláz mérséklésére, a túlterhelt izomban keletkezett tejsav elszállítására, izületi fájdalmak csökkentésére. Szinte bármikor bárkinél alkalmazható, kivéve lázas állapotban vagy daganatos betegség esetén.

Vákuumos kezelés

Az eljárás a köpölyözéshez hasonló. üvegharanggal felszippantják a bőrfelületet, az ott elhelyezkedő göböket szétroppantják. A kezelés során a zsírsejtek szétpukkannak, fokozódik a sejtmozgás, a sejtanyagcsere felgyorsul, egyúttal vérbőség alakul ki, ami miatt a bőr kipirosodik. A kezeléshez kontaktanyagot használnak, mely megkönnyíti a harangok csúszását és a vákuum kialakítását. Célszerű anyagcsere-élénkítő hatóanyagot tartalmazó gélt használni erre. A masszírozás igen erőteljes. Azoknál, akik ritkán kezeltetik magukat, és gyors eredményt szeretnének, egy-két kisebb véraláfutás nem számít hibának, annak a jele, hogy maximális intenzitással végezték a kezelést. A vákuum-masszázs a kötőszövet átépülését is stimulálja, ez is hozzájárul a feszesebb, szebb testkontúrhoz.

Kemény bőr esetén inkább az ultrahang használata javasolt a bőr puhítására, hiszen a vákuumos kezelés a puha bőrt tudja felszippantani. Ez a módszer a bőr feszesítéséhez is hozzájárul.

Vákuumkabin kezelés

A vacustyler-t eredetileg az űrhajósok vérkeringésének edzésére fejlesztették ki, akiknek a visszerei a súlytalanság állapotában elszoktak a terheléstől, így faluk nagyon laza volt. A Földre visszatérve a vér az alsó testfélbe áramlott, aminek eredményeként lábuk elzsibbadt, és nem tudtak lábra állni. Ennek megelőzésére, az erek tornáztatására szolgált eredetileg ez a berendezés, amely a nyirokkeringést is élénkíti.

A kozmetikai kezelésre kifejlesztett változatban a kezelt személy alsóteste kerül a hengerbe, amit deréknál légmentesen lezárnak. Működés közben a berendezés váltakozva magasabb nyomást és enyhe szívóhatást hoz létre. A magasabb nyomás kipréseli az ödémát a szövetekből, míg a szívóhatás a vérkeringést fokozza.

Hullámmasszázs

Az alsó testfélen egy változó, ún. „csúszóhullám” vonul végig. Itt is használnak anyagcsere-élénkítő hatóanyagot pakolásban. Azonnali nyiroködéma-mentesítő hatása van az alsó végtagokon, mivel a kezelt felület igen nagy. Az összetört zsírsejtek maradványainak elszállítására különösen alkalmas. Olyankor, ha valaki nem fogyaszt elegendő folyadékot, vagy ha nagyon lazák a nyirokkeringést támogató izmok és a kötőszöveti állomány, az egyik legjobb módszer a salakanyagok kiürítésére, és a cellulit megelőzésére, kezelésére.

Endermologie

Ez a módszer egy mély kötőszöveti, a számítógép által vezérelt szívóhatást a görgős masszázzsal kombináló gépi feszesítő cellulitmasszázs. A legújabb módszerek közé tartozik, melyet Franciaországban fejlesztettek ki. Silhoutte terápiának vagy alakszobrászatnak is nevezik. Egyszerre két dolog történik, a kezelőfejben lévő elektronikusan hajtott görgők masszírozzák a bőrfelületet, miközben egy vákuumos pumpa ritmikusan beszívja, majd elengedi a bőrszövetet.

Nagyon laza kötőszövetnél ajánlott, és kettes, hármas stádiumú cellulitnél. A testet egy harisnyával fedik be, ellenkező esetben kék-zöld foltok alakulnának ki a bőrön. A bőrfelületen többször végighaladnak a készülékkel, miközben a zsírcsomók szétroppannak. A masszázs segít a stressz leküzdésében is, nyugtató hatása van. Lassítja a bőr öregedését, feszessé, rugalmassá teszi. A módszer hatásos növekedési vagy terhességi csíkok, striák javítására, valamint a kötényhas kezelésére is.

Infravörös lámpa

Az infravörös lámpa természetes módon segíti a szervezet megtisztulását, méregtelenítését. Használatával csökken az izmok feszültsége, javul a végtagmerevség. A lámpa által kibocsátott hő javítja a vérkeringést, ezáltal fokozza az anyagcserét, és hatékonyabbá teszi az aromaterápiás kezeléseket.

Ultrahangos mélymasszázs

A legmodernebb kezelések közé tartozik az ultrahangos zsírbontás. Ezzel az eljárással a méregtelenítésre használt, különféle hatóanyagokat kb. egy cm mélységbe jutatják a bőrfelszín alá, ezzel meggyorsítva a sejtanyagcserét. Emellett a folyamatos ultrahangrezgés felmelegíti a sejteket, ami élénkíti a cellulitos zsírsejtek anyagcseréjét. Különösen egy-egy körülírt terület kezelésére alkalmas.

Az ultrahangos készülék magas frekvenciájú hanghullámokat hoz létre (1MHz), amelyek a készülék membránfeje segítségével a meghatározott testfelületen fejtik ki hatásukat. Ahogy a membránfej végigsiklik a bőr felületén, a hanghullámok mélyen (4-6 cm) behatolnak a kötőszövet alsó rétegeibe, itt hőt gerjesztenek, melynek hatására az erek kitágulnak, és a célterületre irányítják a véráramot. Az ily módon felgyorsult véráramlás szállítja a szükséges oxigént és tápanyagot, és eltávolítja a sejtekben felhalmozódott salakanyagokat.

A készülék segítségével a kötőszövetekben létrehozott hő egyrészt fellazítja a kötőszövetekben lerakódott, nehezen oldódó zsírokat, toxikus anyagokat, másrészt csillapítja a fájdalmat, gyulladásokat, oldja a meszesedést, az izomgörcsöket, és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Test-tekercselés

A másik lehetőség a masszázsok mellett a test-tekercselés (body wrapping). Ilyenkor anyagcsere élénkítő hatóanyagokat kennek a bőrre, és „lélegző” fóliába csavarják a vendéget úgy, hogy a fólia megfelelő nyomást gyakoroljon mindenütt. Szakszerű felhelyezés esetén a nyomás felfelé haladva folyamatosan csökken, de még a hason is elég feszes a fólia ahhoz, hogy ne csússzon le, ugyanakkor nem szoríthatja el a nagyobb nyirokcsomókat, és nem akadályozhatja a légzést. Hibás tekercselés esetén a kezelt személy a visszerek mentén vagy a nyirokcsomóknál fájdalmat jelezhet. A módszer pontos működési módja nem ismert, de tény, hogy akár több centit is csökkenhet a körfogat a kezelt területen.

Hypoxitrainer

Viszonylag újabb, de hasonló elven működő gép a „hypoxitrainer”, amelynél az alsó testfél szintén váltakozó légnyomásnak van kitéve egy tojás alakú kamrában. A kamrában egy szobabiciklire emlékeztető eszköz van, melyen a kezelt személy kerekezik a kezelés alatt, 30-50 percig. Az izomtorna, a vérkeringés-nyirokkeringés élénkítése, a sejtek anyagcseréjének fokozása jelentősen javíthatják a cellulitot.

Mélyizom-tréning

Itt egy számítógép által vezérelt elektromos készülék mozgatja meg az izmokat. A kezelést többféle üzemmódban lehet végezni. Az egyik program a szervezet saját izmaival végeztet nyirokmasszázst. Az áram a sejteket közvetlenül is stimulálja, élénkíti anyagcseréjüket. A berendezésnek van olyan üzemmódja is, amely elsősorban vízhajtó hatású. Ez is hozzájárulhat a kedvező hatáshoz. A mélyizom torna nem csak rövid távon hat, hanem hosszabb távon is azzal, hogy az izmok tónusát javítja. Az erősebb izmok hatékonyabban pumpálják a szövetközti folyadékot, vagyis élénkítik a nyirokáramlást, emellett a testkontúrok is jobban kirajzolódnak az izmok erősödésével. A hatás főleg a fenéken és az előrebukó has esetében figyelhető jól meg.

A mezoterápiás cellulit kezelés

A mezoterápiás kezeléscsomag több alkalomból áll. A kezelésekre általában hetente kerül sor. A mezoterápia megkezdése előtt minden alkalommal érzéstelenítik a kezelendő bőrterület felszínét. A cellulit kezelés általában 1 órát vesz igénybe. Ez idő alatt a bőr alá, a zsírszövetbe apró tűszúrásokkal speciális hatóanyagot fecskendeznek, mely többek között hyaluronsavat, koffeint és cinket tartalmaz. Ezek az anyagok veszik fel a harcot a narancsbőr kiváltó tényezőivel szemben, így a bőr kötőszövetében visszamaradt felesleges bomlástermékekkel, a megduzzadt zsírsejtekkel. A kezelés végén a bőrfelszínt speciális krémmel kezelik, ami segíti az esetleg kialakuló véraláfutások felszívódását. A kezelések között a kezelt területet érdemes naponta krémezni, 5-10 percig masszírozni, és legalább 2 liter vizet fogyasztani.

Zsírszövet eltávolítás:

áramimpulzusok/Elektrolipolízis

Korunk egyik legtöbb vitát kiváltó esztétikai témaköre a sebészi beavatkozás nélküli zsírszövet-eltávolítás. A zsírsejtek sebészi beavatkozás nélküli redukcióját eredményező, forradalmi, kombinált unipoláris és bipoláris rádiófrekvenciás technológiát használó rádiófrekvenciás készülékek újraformálják (reshaping) a kötőszöveteket, és megelőzik a cellulit kialakulását. Az áramimpulzusok aktivizálják az enzimeket, a zsírpárnákat és szétaprózzák a tárolt triglycerideket, mozgásba hozzák a problémás zónákat, s azok a zsírok és az anyagcsere végtermékei elszállításra kész állapotba kerülnek.

A zsírok és a cellulit eltávolítása speciális hatások révén valósul meg: mélységi bőrmelegítés és bőrfeszítés kollagénképzés/feszítés szabályozással, a vér mikrokeringésének javítása valamint a megrekedt zsír- és toxinmaradékok nyirokelvezetése, a zsírsejtek elrendezése.

A felsorolt eljárásokból a jó kozmetikusok nem ötletszerűen választanak, hanem a vendég alkata szerint. Ehhez bizonyos szaktudás és gyakorlat szükséges, illetve az, hogy a kozmetikai szalonnak vagy rendelőnek többféle eszköze is legyen – hogy ne az eszközhöz kelljen keresni a vendéget, hanem fordítva. A nem jól megválasztott vagy nem megfelelő időben végzett kezelés akár teljesen hatástalan is lehet, még ha egyébként szakszerűen is végzik (többek között a menstruációs ciklushoz is alkalmazkodni kell).

Plasztikai sebészeti módszerek

A plasztikai sebész a narancsbőr tünetek enyhe és a leggyakoribb középsúlyos formáiban sajnos semmit sem tehet. A jelentős helyi zsírtöbblettel járó igen mély besüppedések esetében lehet csak számottevően javítani, mégpedig a felszínhez közel igen vékony kanülökkel végzett igen kíméletes zsírleszívással, a behúzó sövények felszabadításával és a leszívott saját zsír egy kis részének a behúzódások alá való feltöltésével, mely igen finom és aprólékos munkát, jó technikát és pontos előzetes tervezést igénylő beavatkozás. Nagyobb torzulások, kötényhas esetén jön szóba a hasfal rekonstrukciója, mely a megnyúlt, fölösleges bőrlebeny kimetszéséből áll (dermolipectomia).

A cellulit utókezelése

A cellulit esetén is nagyon fontos az utókezelés illetve a fenntartó kezelés. A tapasztalat azt mutatja, hogy a bőséges folyadékfogyasztás fokozza a kezelések hatékonyságát, illetve segít megőrizni az eredményt. Másrészt minél több az izom és minél kevesebb a zsír, annál inkább javul a cellulit is. Ennek megfelelően a rendszeres testmozgás igen fontos. A méregtelenítést hatékonyabbá teszi a torna, kocogás, jóga stb., a szaunázás, infraszaunázás, masszázs (főleg nyirokmasszázs), vitaminok (főként B3-vitamin) és ásványanyagok (leginkább kalcium és magnézium) bevitele, növényi olajok (a zsíroldékony méreganyagok kiürítésére) és természetesen bőséges folyadék (a vízoldékony mérgek kioldására), 2-2,5 liter tiszta, lehetőleg lúgos víz fogyasztása. Utóbbi méregtelenítő és hidratáló hatása többszöröse a csapvízének, valamint hatékony antioxidáns is.

Az ülőmunkát végzőknek javasolt, hogy álljanak fel rendszeres időközönként, és heti néhány alkalom testmozgást is érdemes beilleszteni. Ha valakinek nincs ideje a szoros értelemben vett sportolásra, akkor is gyalogolhat intenzíven napi fél órát, s már az is sokat segíthet, ha a lépcsőt használja a lift helyett.

Hogy meddig tart az eredmény, azon múlik, sikerül-e a táplálkozás és az életmód rendezése.

A méregtelenítést hatékonyabbá teszi a testmozgás (torna, kocogás, jóga stb.), a szaunázás, infraszaunázás, masszázs (főleg nyirokmasszázs), vitaminok (főként B3-vitamin) és ásványanyagok (leginkább kalcium és magnézium) bevitele, növényi olajok (a zsíroldékony méreganyagok kiürítésére) és természetesen bőséges folyadék (a vízoldékony mérgek kioldására), 2-2,5 liter tiszta, lehetőleg lúgos víz fogyasztása. Utóbbi méregtelenítő és hidratáló hatása többszöröse a csapvízének, valamint hatékony antioxidáns is.

A méregtelenítést hatékonyabbá teszi a testmozgás (torna, kocogás, jóga stb.), a szaunázás, infraszaunázás, masszázs (főleg nyirokmasszázs), vitaminok (főként B3-vitamin) és ásványanyagok (leginkább kalcium és magnézium) bevitele, növényi olajok (a zsíroldékony méreganyagok kiürítésére) és természetesen bőséges folyadék (a vízoldékony mérgek kioldására), 2-2,5 liter tiszta, lehetőleg lúgos víz fogyasztása. Utóbbi méregtelenítő és hidratáló hatása többszöröse a csapvízének, valamint hatékony antioxidáns is.

Végül említsük meg a visszérbetegséget, mely nem kötelező, de gyakori kísérője a cellulitnek.

A cellulit és a visszér-tágulat találkozik egy ponton: mindkettő kialakulásában szerepet játszik a kötőszövet gyengesége. Ennek megfelelően a fentiekben leírt masszázsok a visszértágulatra hajlamosaknak is ajánlhatók. Visszér-gyulladás esetén viszont már nem alkalmazhatók.

Felhasznált irodalom:

 1.     Ryan English: Apple Cider Vinegar In Treatment Of Cellulite
 2.     Maverick Jensen: 2 Easy And Natural Treatments To Remove Cellulite
 3.     Joey River: Understanding a Cellulite Issue - Find a Safe Way to Remove Cellulite!
 4.     Lisette Hilton: Cellulite Problem Eliminated By Removing `Fibrous Bridges' - Dermatology Times; Mar2000, Vol. 21 Issue 3, p66, 1/2p
 5.     Lionel Bissoon: The Cellulit Cure
 6.     Nancy Amanda Redd: Body Drama
 7.     Howard Murad: The Cellulite Solution
 8.     Mitchel P. Goldman, Pier Antonio Bacci, Gustavo Leibaschoff, Doris Hexsel: Cellulite (Basic and Clinical Dermatology)
 9.     Journal of Cosmetic Dermatology: Caffeine Slims Thighs
 10.     Paul Lazar: Cellulite - 18 Ways to Fight It
 11.     MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
 12.     Az alkohol okozta májkárosodás klinikuma és kezelése, Dr. Lengyel Gabriella, Prof. Dr. Fehér János

Linkek:
   
    Női Portál
    Szépség Bróker
    Dr. Diag Online Diagnosztika

Vissza