Kezdőoldal |
Oxigén
Az oxigén színtelen, szagtalan, íztelen gáz, mely életünk elengedhetetlen eleme. Nélküle sejtjeink meghalnak, vagy elfajzanak. Napjainkra az 1773-ban felfedezett, a levegőben akkor 38%-ban jelenlévő anyag 21%-os koncentrációra csökkent, sőt Tokióban, Mexikó Cityben mértek már 12%-os értéket is!
aurora.jpg
oxigen.jpg
A környezetszennyezés fokozódásával ez tovább fog romlani, s a szervezet növekvő oxigénadóssága a tudósok szerint számos betegség megszaporodásához fog vezetni. Ma nemcsak a szív-érrendszeri betegségek, asztma, fertőző betegségekkel szembeni ellenállás csökkenése, emésztési zavarok, a szervezet fizikai-szellemi kimerülése tekinthető az "oxigénhiány" következményének, hanem a tudomány újra foglalkozik e takaréklángon égés kóroki szerepének tisztázására a rákos betegségek kialakulásában is.

A tudomány figyelme nem hiába fordult egy még 1929-ben fefedezett szer, a "folyékony stabilizált oxigén" felé, melyet eredendően fertőtlenítőszernek szántak (ma már antibiotikum helyett is alkalmazzák), de kiderült, szervezetünk bármely sejtje megörül, és nagyon rövid időn belül hasznosítani tudja ezt az extra "üzemanyagot". Szinte nincs olyan betegség, melyben ki ne próbálták volna a NASA által tesztelt, később az FDA engedélyével lakossági fogyasztásra is alkalmasnak talált oldatot. Amerika "O" vitaminként üdvözölte, és számos (kb. 700 000) közlemény foglalkozik vele a világhálón is.

stabilized_oxygen.jpg

2001 novemberében elérte hazánkat is a láz, s mára Európaszerte megismerték az emberek magyar forgalmazóknak köszönhetően. Lássuk, mit ír róla a világhírű táplálkozás-kutató, Dr. Szedlák-Vadócz Valéria professzornő!

Az élet forrása

Mi az? Íztelen, szagtalan, színtelen, és nélküle nincs élet? Az oxigén! A Földön található elemek közül talán a leghétköznapibb. Nézzünk például magunkba! Testünk 96%-át négy fő elem teszi ki: 3% nitrogén, 10% hidrogén, 18% szén, 65% oxigén. Nem szűkölködünk tehát belőle. Vagy mégis? Az oxigén számos formában található meg a Földön, és vannak olyan formái, amelyeknek lassan hiányát érezzük.
eletelem.jpg
A légzés során oxigént juttatunk el a levegőből a sejtjeinkig, és szén-dioxidot juttatunk vissza a sejtektől a környezetünkbe. A test milliárdnyi sejtje azonban nem képes közvetlenül a levegőből felvenni az oxigént, ezért speciális szállítórendszerre van szüksége. Már a belégzés is összetett mechanizmus. A központi idegrendszer adja ki parancsot a rekeszizomnak, és ez fejti ki a levegő beszívásához szükséges erőt. Az oxigén átáramlik a léghólyagocskák szűrőin a vérbe.

Eddig tart a légzőrendszer feladatköre, innen a keringési rendszeré a szerep, amely a pumpát (szív), a közlekedő folyosót (erek) és a szállítóeszközt (vér) adja a gázoknak a tüdő és a sejtek közötti szállításához. Az oxigén teljes mennyiségének 99 százaléka a vörös vértestek hemoglobinjához kötődik, és csak 1 százaléka a vérplazmához. Az oxigénhiányos plazma azonban ugyanúgy bajt okoz, mint az oxigénhiányos tenger a tengeri élőlények esetében.

vorosvert_1.jpg

Ha az anyagcsere nem működik kifogástalanul vagy nem kellően gyors, néhány nem kívánatos tünet lép fel. Ha például kevés oxigén jut a sejtekhez, azok más energiaforrás után néznek, hogy fenntartsák a létfontosságú funkciókat. Ilyenkor többnyire oxigént nem igénylő erjesztéssel cukrot bontanak le, ami felborítja a sejtanyagcserét és nem kívánatos kémiai anyagokat termel. Rövid időn belül egész csoport gyenge, egészségtelen sejt jön létre, amelyek már elvesztették természetes védekezőképességüket. Az ilyen sejtek védtelenné válnak a vírusok, gombák, baktériumok és egyéb kórokozók támadásaival szemben.

Normális esetben egy liter vér 2 dl oxigént szállít, így minden percben kb. 1 liter oxigén jut el a sejtekhez. Tehát ha a környezetből megfelelő mennyiségű oxigén nyerhető, a szervezet azt felveszi, és fel is használja. De megvan-e környezetünkben a szükséges mennyiség?

Száz évvel ezelőtt a levegő oxigéntartalma jelentősen magasabb volt. Ma az átlag a nagyvárosokban 12-15%. A tüdőnket a végletekig terhelik a levegőbe kerülő kemikáliák, pollenek, a szénmonoxid, por, kadmium, ólom, és ez számos közvetett tünetben nyilvánul meg: fejfájás, fáradtság, kimerültség, légzési problémák, allergia. Nem sokkal jobb a helyzet az ételeink és italaink tekintetében sem. Tartósítószerek, festékanyagok, színezékek, esetenként szennyező anyagok rontják összetételüket, ezzel terhelve a szervezetet, növelve az oxigénigényt.Mindaddig, amíg ki vagyunk téve az említett hatásoknak, legjobb szembenézni a veszéllyel és védekezni ellene.

Az Egyesült Államokban az utóbbi időkben hatalmas érdeklődést váltottak ki a biológiai oxigénpótlók. A kifejlesztett oxigénmolekulák közül a leghatékonyabb a stabilizált oxigén, amely még évek múltán sem bomlik le, ezáltal nincs negatív hatása, nem generál szabadgyök képződést. Amellett, hogy tökéletesen biztonságos, ez az oxigénforma a szervezet számára könnyen hasznosítható. További tulajdonsága, hogy 12-240 ezer oxigénmolekulát tartalmaz egymillió részecskére vetítve. Összehasonlításképpen: a csapvízben 5-7, a forrásvízben 10-12 ez az érték. A stabilizált oxigén tehát a maga nemében igazi bajnok, de nézzük, mit nyújthat nekünk.

· Segíti a sejt oxigénellátását, javítja az anyagcserét.

· Az oxigén méregtelenítő és tisztító hatásán keresztül hozzájárul az anaerob baktériumok elpusztításához a szervezetben (Streptococcus, Staphylococcus, Salmonella, E. coli).

· Energiával tölti fel a testet, javítja a fiziológiai folyamatokat.

· Elősegíti a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és gyógynövények felszívódását és hasznosulását.

· Javítja a vérkeringést, ezáltal segít a szív- és az érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében (szívinfarktus, magas vérnyomás, agyvérzés).

· Enyhíti a légzési nehézségekből adódó tüneteket.

· Jótékony hatással van a fokozott oxigénfelvétellel járó fizikai tevékenységekre, jelentősen növeli a sportteljesítményt.

· Az agy oxigénellátásának növelésével pozitívan befolyásolja a szellemi funkciókat.

oxigen_hatasai.jpg

Tokióban az ember néha betér egy oxigénbárba, és esetenként 15-20 dollárért (4350-5800 Ft) szippanthat néhány mélyet a mesterségesen oxigénnel dúsított levegőből, hogy aztán újra alámerüljön a szmogban. Szerencsére létezik ennél hatékonyabb, költségtakarékosabb megoldás, és ez a stabilizált oxigént tartalmazó koncentrátum.


Folyékony stabilizált oxigén

 

A stabilizált oxigén olyan nem toxikus, elektrolit koncentráció, amely nem tartalmaz hidrogén-peroxidot, és ahol az oxigén molekuláris formában áll a szervezet rendelkezésére. A dolog zsenialitása, hogy a testnedv két leggyakrabban előforduló és legfontosabb elektrolitja, a nátrium és a klór oxigénszállító vegyületet alkot, így az emésztési folyamat során keletkezett molekuláris oxigén felszívódhat a véráramba. A folyékony stabilizált oxigénes oldatok mintegy 12.000-240.000 ppm oxigént tartalmaznak. A stabilizált oxigén másik előnye, hogy nem idéz elő semmilyen szabadgyök tevékenységet, mivel csak stabil oxigénmolekulákat (O2) tartalmaz.

 A tudományban jól ismert, hogy az ion-csökkenés egy egész sor emberi egészségi (mentális és fizikai) probléma forrása. Ha a negatív ionok aránya magasabb az ember energikusnak, életerősnek és lelkesnek érzi magát. A túl sok pozitív ion viszont depresszióssá, letargikussá tesz, az ember tele van fájdalommal és panasszal. A negatív ionok rendkívül jótékony hatásúak az ember anyagcseréjére, mert egy összetett mechanizmus által hormonális és biokémiai változásokat idéznek elő. Minél több negatív ion hatásának vagyunk kitéve, annál jobban és annál energikusabbnak érezzük magunkat.

 A tápanyagok felszívódása a megfelelő emésztéstől függnek. A nyers táplálékok olyan enzimeket tartalmaznak, melyek szükségesek ezeknek az anyagoknak a megemésztéséhez. Minél jobb a tápanyagok felszívódása, annál kevesebbet kell ennünk. A stabilizált oxigén segíti az emésztést és megelőzi a táplálék rothadását, valamint javítja a gyomor és bélcsatornák kórokozó baktériumoktól, élesztőgomba fertőzésektől és más betegségektől való megtisztítását. A megfelelő oxigénbevitel tovább segíti a vitaminok, az  ásványi anyagok, az aminosavak felszívódását is, így javíthatja a szervezet tápanyag ellátottságát. A bélnyálkahártyát védi a károsodástól, és helyreállítja a normál bélflórát. A stabilizált oxigén az ivóvízből elpusztítja a fertőző baktériumokat és parazitákat.

  A referencia laboratóriumokból érkező jelentések megerősítették, hogy a stabilizált oxigén elpusztítja még a legkellemetlenebb fajta baktériumokat is, mint a Streptococcus, szalmonella, kolera, E. coli, Pseudomonas és Staphylococcus, Helicobacter pylori, mint a protozoa Giardia (Lamblia) intestinalis. Az elmúlt években növekedett azoknak az embereknek a száma, akiknél a Candida albicans fertőzés elhatalmasodott. A candidiasisban szenvedő embereknek az immunrendszere is legyengül, különösen, ha korábban antibiotikumos kezelésben volt részük. A szakemberek  akik már egy jó ideje használtak stabilizált oxigént a candida kezelésére, kedvező eredményekről számoltak be. A vízhez adott stabilizált oxigén emellett még remek zuhany a hüvelyfertőzések és rendellenességek kezelésére is. Így a stabilizált oxigén ugyanúgy viselkedik, mint az antibiotikumok, de azok mellékhatása nélkül.

 A maximális izomaktivitás fenntartásának képessége oxigénadósság felhalmozódásához vezet. Az oxigénadósság az az oxigénmennyiség, mely szükséges a tejsav felhalmozódás glukózzá való átalakításához, és az adenozin-trifoszfát (ATP), illetve foszfokreatin raktárak újrafeltöltéséhez. Például 10 másodperc maximális sebességű futás során az ember egy liter oxigént használ el. Nyugalmi állapotban az ugyanennyi időre vonatkozó oxigénfogyasztás hozzávetőleg 0,040 liter (40 milliliter). Amikor az ember újra feltöltődik, a mért oxigénadósság 4 literrel nagyobb, mint az aktivitás során elfogyasztott mennyiség. Mivel a stabilizált oxigén kitűnően vizsgázott a különböző felszívódási és szintézis kísérletek során, a testépítők és sportolók kiváló eredménnyel használhatják. A stabilizált oxigén ideális mind a minőségi izomszövet újjáépítésében, mind a jobb oxigénellátottság javításában, valamint a candida albicans és más tornatermi mikrobák elleni harcban. A stabilizált oxigén szedésével a sportolók teljesítménye és állóképessége is javulhat.

 Szívkoszorúér-megbetegedés esetén, a szívkoszorúerek csak elégtelen mennyiségű vért és oxigént tudnak juttatni a szívizomba. A koszorúerekből jövő oxigén 70-75 százalékát azonnal elhasználja a szívizom, kevés oxigént hagyva maga után. A megnövekedett szükségletet csak növekvő artériás vérárammal lehet kielégíteni. Amikor az oxigéntartalom lecsökken, a helyi anyagcsere tényezők koncentrációja növekszik és nő a szívroham kockázata. A szívizom O2 fogyasztása többszörösére növekedhet testedzés közben, és mérsékelten csökkenhet olyan körülmények között, mint az alacsony vérnyomás és az átlagnál alacsonyabb testhőmérséklet. Így például szinte minden szívroham oka visszavezethető arra a tényre, hogy nem jut elegendő oxigén a szívizomba. Ezért a stabilizált oxigén nagy segítség a szívproblémákkal küzdő betegeknek.

 Tüdőnket naponta hatalmas mennyiségű, a levegőbe eresztett vegyi anyag terheli. Általános nézet az, hogy a szennyezett levegő a betegségek egyik leggyakoribb kiváltó tényezője. Krónikus tünetek széles köre ered a levegőben lévő anyagokra való érzékenységből. Ezek a mentális zavaroktól, a szorongástól, kimerültségtől, fejfájástól, depressziótól és személyiségi változásoktól a hiperaktivitásig, ízületi fájdalmakig, légzési nehézségekig és számos különböző allergiáig terjednek. Bár nagyon nagy számú anyag járul hozzá a légszennyezéshez, egyesek gyakoribbak. Ezek a vegyi anyagok különböző veszélyes módokon reakcióba lépnek egymással és a napfényben lévő ibolyántúli sugárzással. Így a szmogban lévő nemkívánatos összetevők száma jelentős, és az arányok erősen változóak. Ezek közé tartoznak például a kén-dioxid, a hidrogén-cianid és a szénhidrogének, valamint a részoxidációval kialakult termékeik. Ezek a vegyi anyagok károsítják az élő szervezetet, irritálják a tüdőt, és sok súlyos egészségügyi problémát okozhatnak. A szén-monoxid – egy másik általunk belélegzett levegőszennyező – szintén lényeges egészségrontó tényező. Amikor belélegezzük, kötődik a vér hemoglobinjához, megakadályozva az oxigén szállítást, mely fuldoklást eredményez. A fenti veszélyeket jelentősen mérsékelhetjük a vér oxigénellátásának javításával, mert a stabilizált oxigén felélénkítheti mind a periferiális, mind a központi idegrendszert, valamint a memóriafunkciókat.

 Dr. Otto Warburg megállapítása, hogy a rák fejlődése magas oxigén-tartalmú környezetben akadályokba ütközik. Dr. Parris Kidd szerint: „az oxigén kulcsszerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében”, azaz a betegségekkel szembeni ellenállásban, az egyén immuntoleranciájában és az immunfelderítésben (azaz, a daganatelleni immunitásban). Dr. Charles Graham és egy kutatócsoport Queen's University-n (Kingston, Ontario, Canada) végzett kutatásaik eredménye szerint, a rosszindulatú daganatokban lévő alacsony oxigénszint tulajdonképpen növeli a daganatos sejtek szaporodási képességét.

Ha a stabilizált oxigénnel végzett „méregtelenítés” tünetei enyhék és tűrhetőek, a szervezet segítséget kap a plusz toxinok eltávolításában, és abban, hogy  a napi folyadékbevitel (lehetőleg víz) növelésével „keresztülmossa” őket a szervezeten. Erős kényelmetlenséget okozó tünetek esetén azonban az adagolás csökkentése javasolt. Ahogy a szervezet elkezdi eltávolítani a nemkívánatos salakanyagot és a gyógyulási effektusok elmúlnak, az ember bizakodóan várhatja a jó általános közérzetet és a megnövekedett energiaszintet.

Felhasznált irodalom: Prof. Valeria Szedlak-Vadocz M.D.,PhD: OxyMax Spring Water Concentrate with Stabilized Oxygen

szedlak1.jpg


Ha össze akarjuk foglalni a folyékony stabilizált oxigén előnyeit a különféle vizek, víztisztítók és oxigénpótlók működésének tükrében, elmondhatjuk, hogy ez a legkényelmesebb, legbiztonságosabb, legsokoldalúbb és egyben a leghatékonyabb mind élettani, mind financiális értelemben. Az egészséges vagy éppen beteg ember kockázat nélkül, egyszerűen tudja alkalmazni a legkülönfélébb problémák, kórállapotok megoldására illetve az egészség megőrzésére.

Hatásában egyesíti az oxigénpótlást és a vízzel történő méregtelenítést, a szervezet elsavasodásának (hidrogén vagy proton túlsúlyának) korrekciójára alkalmazott lúgosítást. Az általa nyújtott elektrontöbblet negatív töltést kölcsönöz a szervezetnek, így segítve a szabadgyökök kialakulásának gátlását, azok lekötését; a kristályosodás – a kőképződés – és a daganatok kialakulásának féken tartását; a patogén mikrobák szaporodását is gátolva. Azaz egyedülálló módon, komplexen biztosítja az egészség megóvását, illetve helyreállítását.

A folyékony stabilizált oxigén alkalmazása maradéktalanul kielégíti a „Nil nocere!” elvét, mivel használata nem jár semmiféle kockázattal: nem kell vénába adni – nincs embólia veszély, nem kell izomba adni – nincs hematológiai kockázat, nem kell inszufflálni – nincs kellemetlen érzés, nem fürdőként használatos – így nem vész kárba az oldat, a stabil oxigén nem roncsoló, naszcensz oxigén, mint az ózon- és hidrogén-peroxid terápiánál.

A világon először Magyarországon jelent meg olyan stabilizált oxigént tartalmazó készítmény, amely emellett mágnesesen struktúrált, lúgosan ionizált, csökkentett deutérium tartalmú vízből készül.

 

deuterum_animation.gif