Kezdőoldal |
Kozmetikus, kozmetológus

A kozmetikus és kozmetológus között éppúgy van különbség, mint a pszichológus és a pszichiáter között. A kozmetikusok egészséges, ritkán beteg bőr ápolására, kezelésére szakosodott hölgyek, míg a kozmetológusok olyan bőrgyógyász orvosok, akik e tárgyból is tettek szakvizsgát, és elsősorban a bőrbetegségek diagnosztizálását, esztétikai kezelésüket végzik speciális anyagokkal, eszközökkel.

kozmetika.jpg kozmetologus.jpg

Az ókori receptúrák hagyományait mai is őrizzük, amikor különböző pakolásokat, gőzöléseket alkalmazunk, tisztítjuk, hámlasztjuk a bőrt.

A technikai fejlődéssel azonban már speciális készülékeket, új összetételű anyagokat alkalmaznak a kozmetikusok és a kozmetológus orvosok.

kozmi.jpgkozmetikum.jpg kauter.jpg

 

A bőrfiatalítás eszköztára is megváltozott, s a valamikori gyenge gyümölcssavas (almasav, citromsav, tejsav) hámlasztásokat felváltotta a glikolsavas vagy épp a lézeres peeling. Utóbbi technikák mára eléggé leterjedtek, és sajnálatosan szemben a bőrgyógyászok, plasztikai sebészek ajánlásaival, kozmetikai szalonokban is végzik, legtöbbször ez irányú szakvizsga nélkül.

Bár a technika más-más, a lényeg és az eredmény ugyanaz, a bőr felső rétegét eltávolítjuk, minek hatására az alsó, fiatalabb sejtréteg kijavítja a sérülést, ezáltal a legfelső, elöregedett sejtek leválnak. Megújul a felhám, sőt fokozódik az irha rugalmas rostjainak képzése is. Mindez a bőr megfiatalodásához vezet, s "mellékesen" eltűnnek a régi hegek, a korral járó bőrkárosodások is. E technikákkal lehetséges a pigmentfoltok, szeplők, terhességi vagy májfoltok eltüntetése, bár ha valaki továbbra is szed fogamzásgátlókat ill. gyógyszereket, az eredmény nem garantálható.

glycolsav.jpg oreg_kez.jpg unitone_4.jpg chloasma.jpg

Az alkati vagy betegséget jelző fokozott szőrnövekedést szintén korszerűbb eszközökkel lehet meggátolni. Az elektolízises (savas vegyhatást keltő) és kauteres (elektromos kiégető) eljárások mellett megjelent a velük egyenrangú, ám kényelmesebb lézeres ill. villanófényes kezelés. A készülékből kibocsátott, koncentrált energiájú fény szelektíven csak a sötét szőrben nyelődik el, így kevésbé károsítja magát a hámot.
 
Az új technikák alkalmazása kölcsönösen szükségessé teszi a bőrgyógyász-kozmetológus és a kozmetikus szoros együttműködését. Egyre több szalon nyílik orvosi felügyelet, konzílium "védőszárnya" alatt, hiszen az újfajta beavatkozások egyre "invazívabbak", veszélyesebbek amellett, hogy valóban eredményesebbek. Magam nem értek egyet a mezoterápia alkalmazásával a kozmetikában, lévén, hogy fertőzéseket, a bevitt anyagokra allergiákat okozhatnak a vendégeknél. Én sohasem adok be olyan anyagot a bőrbe (kivéve a helyi érzéstelenítőt), amit nem tudok onnan kivenni baj esetén. Ezért nem végzek semmilyen anyaggal feltöltéseket sem, s erről inkább mindenkit lebeszélek.

A bőrgyógyászok is sokat köszönhetnek a kozmetikusoknak, hiszen több esetben kezeléseik kiegészítik a terápiát.
 
ir_c.jpg
Érdemes ezek alapján azokat a szalonokat előnyben részesíteni, ahol a vendégek, a páciensek érdekében ez a felügyelet biztosított.

Néhány éve egyébként a kozmetikusok, kéz és lábápolók, gyógymasszőrök továbbképzése kapcsolódik a bőrgyógyászok kozmetológiai kurzusaihoz, ami nagy segítséget jelent a közösen elérhető leghatékonyabb technikák kifejlesztéséhez, s a legjobb eredmények eléréséhez.

kapos.gif

 

Hallgatóim itt letölthetik előadásaimat:

dia1_3.jpg dia1_2.jpg