Kezdőoldal |
Napégés

Ki ne járt volna úgy egy-egy nyáron, hogy szinte pihenése első napján leégett a napon megkeserítve ezzel az egész nyaralást?

Az alábbi táblázat segít eldönteni, mennyire vagyunk fényérzékenyek?

A bőr foto-típusa Fitzpatrick szerint

Bőr típus

Bőr színe

Bőrtulajdonságok

I.

Fehér

Mindig leég, soha nem barnul le.

II.

Fehér

Mindig leég, időnként lebarnul.

III.

Fehér

Időnként leég, de mindig lebarnul.

IV.

Fehér

Könnyen lebarnul és nehezen ég le.

V.

Barna

Könnyen barnul le és általában nem ég le.

VI.

Fekete

Mindig barna (fekete), soha nem ég le.

 
Amellett, hogy nagyon fájdalmas tünetekkel jár, néha veszélyes napszúrás is társulhat a bőrtünetekhez, ami már fejfájással, akár eszméletvesztéssel, lázzal is járhat. A bőrpír már másnap megjelenik, heves viszketés, még inkább fájdalmas ödéma alakul ki testszerte, ami akár hólyagos, másodfokú égési tüneteket is produkálhat.

A sérült hám néhány nap múltán nagy lemezekben kezd leválni, s a kínzó viszketés mellett esztétikai panaszokat is okoz, a bőr tarka lesz. Gyakran már ekkor láthatóvá válik a fényártalom jele, a foltos, apró pigmetáció megjelenése. A többszöri napégés biztos, késői jelei is ezek a lentigók, szeplők, melyek azt is jelzik, a bőr fénykárosodást kijavító mechanizmusai kezdenek kimerülni, nő a daganatképződés kockázata!

 

nap_eges.jpg

Korábban azt javasolták a bőrgyógyászok, napozás előtt érdemes egy kis barna színt kialakíttatni szolárium segítségével. Ma már egyértelműnek látszik, hogy ez nem volt jó tanács. A készülékek ugyanis a korábban veszélyesebbnek tartott UVB sugarakat kiszűrik, de a mára inkább rákkeltőnek tűnő UVA-sugarakat nagy mennyiségben adják le a csövek. Az UVB által indukált D3-vitamin képződés is elmarad így csak a pigmentsejtekig leginkább lejutó káros sugarak bombázzák a bőrt, ami a melanoma képződést elősegítheti.

Amit napégés esetén leghamarabb tennünk, kell: a szöveteket hűteni borogatással, hűtőkrémekkel, habokkal, melyek bőrtápláló vitaminokat (pantoténsav, A- és C-vitamin) is tartalmaznak. Soha ne tegyünk égett bőrünkre rákötő, ráragadó anyagokat (tejföl, tojás), mert a hő fixálásával mélyíthetik az égési sérülést.

Az egész probléma elkerülhető persze, ha nem megyünk tűző napra 11 és 15 óra között, vagy inkább árnyékba menekülünk a rövid napozások után. A legfontosabb bőrvédelem emellett a napozó szerek használata. Segítségükkel anélkül élvezhetjük a nap áldásos sugarait, hogy a károsodás kockázatát vállalnánk. Minél nagyobb szám (faktor szám = SPF) van a naptejünk flakonján, annál biztosabb a védelmünk. Ma már minimum 30 faktoros készítményeket javaslunk az első napozáshoz, az érzékenyeknek pedig 50+ faktoros napozó krémeket ajánlunk.

Fontos tudni, hogy a faktorszám egy szorzószám. Ha valaki például egyébként 5 perc alatt bepirosodik, s másnap hámlik, egy 20 SPF-es napolajjal 5x20=100 perc múlva fog csak leégni. Tudnunk kell azt is, ahhoz, hogy a napozó készítmény hatását kifejthesse, idő kell - azaz a napozás megkezdése előtt minimum fél órával be kell kenekednünk!

Bizonyos napozó szerek e kémiai (időt igénylő) védőhatás mellett tartalmaznak fizikai fényvédő anyagokat is (titánium-dioxid), melyek a napsugarak visszaverésével is csökkentik a napégés kockázatát. (Sajnos, utóbbiról kiderült, nanoszomizált formájában, ahogy a napozószerek, baba és egyéb kozmetikumok, fogkrémek, gyógyszerek, olcsóbb vitaminok is tartalmazzák, fotokatalítikus hatása van, így nagy valószínűséggel rákkeltő. Nem biztos, hogy be kell jutnia a sejtbe ahhoz, hogy károsodást okozzon a membránokon a titán-dioxid. Ha csak beszabadul a nyirokrésekbe, akkor is eltömődéseket válthat ki, ami nyirokpangást, toxinok elvezetési zavarát, koncentrálódását hozza létre. Ennél valószínűbb, hogy mégis kilyukasztja a sejtek foszfolipid-membránját, és a sejtpotenciált megváltoztatja, ami pedig sejtoszlást indít be.)

Ha már néhány nap után kezd megjönni a színünk, csökkenthetjük a napvédők faktorszámát. Ne feledkezzünk meg szemünk védelméről sem, melyre legalkalmasabbak az UV-filteres napszemüvegek. Nemcsak a szemben is kialakuló melanóma rizikóját csökkentjük ezáltal, hanem az egyre fiatalabbakon jelentkező szürkehályog kialakulását is. Gyermekeink szemének védelme különösen fontos e tekintetben.

mokka.jpg

A kép TV2 Mokkában "Rákkeltõ anyagot tartalmazhatnak a naptejek" címmel 2007.07.25-i felvételről készült a, mely korábban letölthető volt.

Szomorú, de a riportban említett rákkeltő titán-dioxid továbbra is ott van a napozószerekben, kozmetikumokban, az Ön gyógyszereiben, sőt azokban a vitaminokban is, amelyeket drága reklámokkal hirdetnek. Önön múlik, hogy fogyasztja, használja-e ezeket, vagy minél természetesebb megoldásokat keres.