• +36 (62) 430 823 | 6725 Szeged, Kálvária sgt. 38.
  • Bőrgyógyászat: Hétfő, szerda: 13:00 - 17:00 | Bőrsebészet: Csütörtök: 13:00 - 17:00

Bőrrák: basalioma, spinalioma, melanoma

borrak-basalioma-spinalioma-melanoma.jpg
"A gyógyulni akarás a gyógyulás része." (Seneca)
A bőrrákok világméreteket öltő szaporodásáért, sajnos, az éltető nap káros sugarait okolhatjuk.

A bőrrákok világméreteket öltő szaporodásáért, sajnos, az éltető nap káros sugarait okolhatjuk. Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor a tudósok először figyelmeztettek a Déli-sark fölött kialakuló ózonlyukra, nem hittük mennyire közvetlen veszély fenyegeti az emberiséget.A statisztikai adatok a bőrdaganatok tekintetében valóban ijesztőek, 10 évente a bőrön előforduló rákok megduplázódásáról lehet beszélni. Ideje komolyan venni a problémát, és sürgősen tennünk kell ellene.

A bőrrákok közül leggyakrabban az egyébként kevéssé veszélyes carcinoma basocellulare vagy alapi sejtes rák (basalioma) érdemel először is említést. A korábban 60-80 évesek arcán, fején megjelenő, bőrszínű, kissé erezett, gyöngyházfényű daganat közepén gyakran kifekélyesedik.

kepek-1140.JPG

Szívesen fordul elő testnyílások közelében, leginkább az orron, fülön, ajkon, szem körül. Ilyen lokalizációban - viszonylag lassú és kevéssé invazív növekedése ellenére - "lerághatja" a porcot (ulcus rodens = maró fekély), s ha például a csontok mellett a koponyaűrbe is betör, a beteg életét komolyan veszélyeztetheti.

Egyes török és kínai vizsgálatok kapcsolatot mutatnak a (talán a hajhullás esetén is kóroki szereppel bíró) demodex-fertőzés és a bazálsejtes rák (basalioma) előfordulása között. A demodex 0,1-0,4 mm hosszú, szabad szemmel nem látható, csökevényes lábú, szemek és légzőnyílások nélküli atka, mely a bőr faggyúmirigyében, a hajhagymákban és a szőrtüszőkben él. Idősek körében a fertőzöttek aránya meghaladja a 90%-ot. Nem világos, hogy ez vajon ok-okozati összefüggésre utal-e. Elképzelhető, hogy a legyengült immunrendszerű emberekben mindkettő nagyobb eséllyel fordul elő, és ezért gyakoribb az együttes előfordulásuk, mint az véletlen alapon várható volna.

Szerencsére a basalioma ritkán agresszív, s csak kb. 2 ezrelék valószínűséggel ad áttéteket, így ma inkább a "semimalignus", kevéssé rosszindulatú jelző vonatkozik rá. Saját megfigyeléseim is alátámasztják viszont, hogy egyre korábbi életkorban jelenik meg, mégpedig a fénytől elzártabb bőrterületeken, így a törzsön is. Gyakran csoportosan jelentkezik (multiplex), és a kor előrehaladtával a basalioma újra és újra megjelenhet, ezért a betegek szűrése (mely nálam ingyenes) nagyon fontos.

kepek-1141.JPG

A másik hámeredetű rák, a carcinoma planocellulare vagy valódi laphámrák (spinalioma) hasonló lokalizációk mellett a testen még több helyen mutatkozhat. A felhányt szélű, hamar kifekélyesedő tumor szintén bőrszínű, de a bevérzések miatt külleme is sejteti, hogy agresszívabb, s néha valóban nagyon hamar ad áttéteket a közeli nyirokcsomókba, sőt ritkábban belszervekbe is.

Kialakulásban szintén fontos a napfény-expozíció, de kialakulhat régi hegekben, gyulladások nyomán (röntgenbőr, égési hegek stb.). Kiemelkedő fontosságú formája az ajakrák, mely esetében legtöbbször az alsó ajkon jelentkezik. Bizonyított a napfény kártékony hatása mellett a dohányzás (pipa) szerepe. A nemiszervek rákja esetében gyakran találunk vírusos fertőzést (kondilóma, herpesz), ezért fontos az ilyen irányú szűrés is.

 

A melanoma malignum a szervezet legrosszabb indulatú daganata. Festéksejtes eredetű, így anyajegyekből is kialakulhat

kepek-1142.JPG

(3% valószínűséggel), a szövettani anyagokban az eredeti anyajegy maradványát csaknem mindig meg lehet találni (80%). A legjellegzetesebb és legkönnyebben felismerhető bőrrák színe csaknem mindig fekete vagy nagyon sötétbarna. Minél vastagabb, kiemelkedőbb, egyenetlen szélű, s minél több kísérő tünete van (nedvezés, vérzés), annál rosszindulatúbb.

Sajnos, néha igen korán ad áttéteket, és nemcsak a környéki nyirokcsomókba, hanem belső szervekbe, elsősorban a májba, tüdőbe, agyba, csontokba. A beteg további sorsa érdekében ilyen irányban végzett vizsgálatokkal kell kizárni e metasztázisok jelenlétét. A primer daganat szövettani felépítése, vastagága, nyugtalansága előre vetítheti a rosszabb túlélési esélyt, ezért mindig igyekezni kell a daganat totális eltávolítására műtéttel. A szövettani vizsgálatot minden esetben el kell végezni.

Ami a daganatok kialakulását illeti, a hormonokra hasonlító molekulák, vagy azok hatását felerősítő anyagok további, egyre jobban felismert kockázatot jelentenek. Első helyen a fogamzásgátló és más női hormonszereket kell megemlíteni a rákkeltők sorában. Ez azért is külön szomorú, mert immár több, mint 5 évtizede szennyezik a vizelettel szennyvíz csatornáinkon távozva a talajt, s onnan újra visszakerülnek az ivóvizeinkbe.


Hasonló ösztrogén és emiatt rákkeltő hatása van a penészes (anyarozzsal fertőzött) gabonafélékből készült ételeknek, a PET palackok BPA (biszfenol A) lágyító anyagának, a kozmetikumokban, felvágottakban, konzervekben és kozmatikai készítményekben jelen levő parabennek. A kátránytartalmú készítmények kémiai karcinogén hatása mellett pedig nem szabad megfeledkeznünk a különböző ionizáló és nem ionizáló sugarak daganatkeltő hatásáról sem. A számítógépek, mobiltelefonok mellett kiegészítő készülékeik a routerek és WIFI készülékek, valamint a mikrosütők mind-mind fokozzák a rák, a leukémia és a szarkóma kockázatát.

Vissza