• +36 (62) 430 823 | 6725 Szeged, Kálvária sgt. 38.
  • Hétfő és csütörtök: 13:00 - 17:00

Vírusos szemölcsök és egyéb elváltozások eltávolítása

virusos-szemolcsok-es-egyeb-elvaltozasok-eltavolitasa.jpg
A vírusos szemölcsök kivételét is igyekszem a leghumánusabb módon, érzéstelenítésben végezni, s a műtétek után (köszönhetően az infravörös koagulátornak avagy az elektrokauternek) minimális kötéssel távozhatnak a betegek, mivel nincs jelentős vérzés.

 Ha csak lehet, kenőcsökkel, ecsetelőkkel kezdem a vírusos szemölcsök kezelését. Ha ez hosszabb ideig használva sem vezet eredményre, a műtétet javaslom betegeimnek. Az alábbi eszközökkel lehet sikeresen küzdeni e fertőző bőrkinövésekkel, bőrkeményedésekkel.

 Elektrokauter

Az elektrokauter egy elektromossággal működő sebészeti eszköz. Van termokoagulációs elven működő, bipoláris és monopoláris készülék. Mindhárom esetén az elektromos áram hatására a szövetek vágásához, elpárologtatásához, illetve koaguálásához (szöveti fehérjék roncsolásához) felhasználható hő keletkezik a működés kapcsán.

kepek-1132.jpg

Az első változat esetében az áram felhevíti az eszköz fém végét, a bipoláris és monopoláris koagulátor működésekor az áram a szöveteken áthaladva, azok elektromos ellenállását felhasználva hővé alakul. Ennek hatására a szövet kíméletesen, a kívánt mélységben roncsolódik, vagy pedig elpárolog.

Az ilyen elektrokauterek a bőrgyógyászati gyakorlatban gyakran használhatóak bőrelváltozások eltávolítására:

  1.  A jóindulatú elváltozások esetén kíméletesen lehet eltávolítani velük az elváltozást. Rosszindulatú tumorok gyanúja esetén viszont nem használhatóak, mert ez esetben a roncsolt anyagból nem tudunk szövettani vizsgálatot végezni. Így ha nem teljes a daganat eltávolítása, inkább szóródását, kiújulását okozhatja ez a beavatkozás.
  2.  Ha vágásra használjuk az elektrokautert a szike helyett, a műtét kevesebb vérzéssel jár, mivel a vágási felületen az elektrokauter a hajszálereket is beégeti, lezárja. Jó kezekben precíz, pontos munka, varratmentes, gyors gyógyulás érhető el vele, bár heget ez a beavatkozás is okoz.

 Az elektrokauter alkalmas bőrnövedékek, éranyajegy, vírusos szemölcsök, seborrhoeás keratozisok, időskori fénykárosodások, hajszálértágulatok eltávolítására, de hatékony vérzéscsillapítást is elérhetünk vele az operációk kapcsán. Többféle elektróda, fém szonda, tű, vágóél, fémkacs használatával sokféle beavatkozásra alkalmas az eszköz, amivel gyakorlatilag parányi égési sebek keletkeznek, melyeket ennek megfelelően kell utókezelni.

 Infravörös koagulátor (IRC)

kepek-919.jpg

 Az infravörös koagulációs kezelés széles körben használt beavatkozás a nagyobb vírusos elváltozások (pl. talpi szemölcs, kondilóma) eltávolítására világszerte, mert gyors, jól tolerálható a betegek számára, és gyakorlatilag problémamentes.

 A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, így Ön természetesen utána azonnal haza mehet. A készülék, mellyel a kezelést végzem, infravörös fénnyel "hegeszti" össze a szöveteket.  Az infravörös koagulátor használata különösen alkalmas vérzékeny vagy alvadás gátló gyógyszert szedő betegek esetében.

 Egy kis fényvezető szonda hevíti fel a bőrt vagy a nyálkahártyát és a közvetlen alatta lévő szöveteket erősen koncentrált infravörös fénnyel, mely néhány másodpercig tart csak. Ettől megalvad az erekben a vér, valamint a szöveti fehérjék is kicsapódnak, koagulálódnak, így az azonnal keletkező hólyag szinte leválasztja a fertőzött bőrterületet. Ezt a károsodott bőrt azonnal eltávolítva sokkal kisebb a vírust hordozó sejtek visszatapadása, azaz a recidíva előfordulása.

 A beteg rövid ideig érzi csak a hőt, de ez általában nem fájdalmas. Helyi érzéstelenítésben is végezhető így a beavatkozás, emiatt nem szükséges altatás sem. Különösen ajánlott e technika alvadásgátló gyógyszert szedőknél, mert a koaguláció (alvadás) kizárja az erősebb vérzést.

 Ezzel szemben a fagyasztások, a krioterápia nyomán néhány órával-nappal később kialakuló hólyagképződés, nedvezés inkább fokozza a visszafertőzés lehetőségét, így nem csoda, hogy ilyen beavatkozások után több szemölcse van a pácienseknek, mint előtte. Emiatt sohasem végzek ilyen kezeléseket, melyek hatékony mélységig történő alkalmazása érzéstelenítés nélkül rendkívül fájdalmas és eredménytelen.

Lehetőleg nem végzek sebészi tevékenységet telihold napján, mert ilyenkor fájdalmasabbak a műtétek, és a beteg is lassabban gyógyul.

 

Telihold naptár 2020

telihold 2020 január: Január 10.
telihold 2020 február: Február 9.
telihold 2020 március: Március 9.
telihold 2020 április: Április 8.
telihold 2020 május: Május 7.
telihold 2020 június: Június 5.
telihold 2020 július: Július 5.
telihold 2020 augusztus: Augusztus 3.
telihold 2020 szeptember: Szeptember 2.
telihold 2020 október: Október 1. és 31.
telihold 2020 november: November 30.
telihold 2020 december: December 30.

 

Vissza