• +36 (62) 430 823 | 6725 Szeged, Kálvária sgt. 38.
  • Hétfő és csütörtök: 13:00 - 17:00

Bőrgyógyászati tevékenység, kozmetológiai beavatkozások

borgyogyaszati-tevekenyseg-kozmetologiai-beavatkozasok.jpg
A kozmetikus és kozmetológus között éppúgy van különbség, mint a pszichológus és a pszichiáter között.

A kozmetikusok egészséges, ritkán beteg bőr ápolására, kezelésére szakosodott hölgyek, míg a kozmetológusok olyan bőrgyógyász orvosok, akik e tárgyból is tettek szakvizsgát, és elsősorban a bőrbetegségek diagnosztizálását, esztétikai kezelésüket végzik speciális anyagokkal, eszközökkel.

Az ókori receptúrák hagyományait ma is őrizzük, amikor különböző pakolásokat, gőzöléseket alkalmazunk, tisztítjuk, hámlasztjuk a bőrt. A technikai fejlődéssel azonban már speciális készülékeket, új összetételű anyagokat alkalmaznak a kozmetikusok és a kozmetológus orvosok.

 A bőrfiatalítás eszköztára is megváltozott, s a valamikori gyenge gyümölcssavas (almasav, citromsav, tejsav) hámlasztásokat felváltotta a glikolsavas vagy épp a lézeres peeling. Utóbbi technikák mára eléggé elterjedtek, és sajnálatosan szemben a bőrgyógyászok, plasztikai sebészek ajánlásaival, kozmetikai szalonokban is végzik, legtöbbször ez irányú szakvizsga nélkül.

Bár a technika más-más, a lényeg és az eredmény ugyanaz, a bőr felső rétegét eltávolítjuk, aminek hatására az alsó, fiatalabb sejtréteg kijavítja a sérülést, ezáltal a legfelső, elöregedett sejtek leválnak. Megújul a felhám, sőt fokozódik az irha rugalmas rostjainak képzése is. Mindez a bőr megfiatalodásához vezet, s "mellékesen" eltűnnek a régi hegek, a korral járó bőrkárosodások is. E technikákkal lehetséges a pigmentfoltok, szeplők, terhességi vagy májfoltok eltüntetése, bár ha valaki továbbra is szed fogamzásgátlókat ill. gyógyszereket, az eredmény nem garantálható.

Az alkati vagy betegséget jelző fokozott szőrnövekedést szintén korszerűbb eszközökkel lehet meggátolni. Az elektolízises (savas vegyhatást keltő) és kauteres (elektromos kiégető) eljárások mellett megjelent a velük egyenrangú, ám kényelmesebb lézeres ill. villanófényes kezelés. A készülékből kibocsátott, koncentrált energiájú fény szelektíven csak a sötét szőrben nyelődik el, így kevésbé károsítja magát a hámot.
 
Az új technikák alkalmazása kölcsönösen szükségessé teszi a bőrgyógyász-kozmetológus és a kozmetikus szoros együttműködését. Egyre több szalon nyílik orvosi felügyelet, konzílium "védőszárnya" alatt, hiszen az újfajta beavatkozások egyre "invazívabbak", veszélyesebbek amellett, hogy valóban eredményesebbek. Magam nem értek egyet a mezoterápia alkalmazásával a kozmetikában, lévén, hogy fertőzéseket, a bevitt anyagokra allergiákat okozhatnak a vendégeknél. Én sohasem adok be olyan anyagot a bőrbe (kivéve a helyi érzéstelenítőt), amit nem tudok onnan kivenni baj esetén. Ezért nem végzek semmilyen anyaggal feltöltéseket sem, s erről inkább mindenkit lebeszélek.

Ahogy öregszem, egyre kevésbé leszek jó példa a sima bőrre, dús hajzatra, így ez az egyik oka, hogy egyre ritkábban végzek durva esztétikai beavatkozásokat. Kerülöm az idegen anyagok injekcióval, dermorollerrel vagy bármilyen vérzést okozó, a bőrt felsértő eszközzel történő bejuttatását. Bár korábbi tanulmányutamon Halleban impozáns technikának tűnt a kryoterápia, soha nem használnám semmilyen kórkép, tünet esetén.

A bőrgyógyászok is sokat köszönhetnek a kozmetikusoknak, hiszen több esetben kezeléseik kiegészítik a terápiát. Érdemes ezek alapján azokat a szalonokat előnyben részesíteni, ahol a vendégek, a páciensek érdekében ez a felügyelet biztosított.

Néhány éve egyébként a kozmetikusok, kéz és lábápolók, gyógymasszőrök továbbképzése kapcsolódik a bőrgyógyászok kozmetológiai kurzusaihoz, ami nagy segítséget jelent a közösen elérhető leghatékonyabb technikák kifejlesztéséhez, s a legjobb eredmények eléréséhez.

"Ahogy múlnak az évek fölöttem, a ráncaim kívülről szaporodnak, belül simulnak" Dr. Kohán József

 Az alábbiakban kéz-lábápoló és gyógymasszőr hallgatóimnak szeretnék segíteni a szakmájuk bőrgyógyászati alapjainak oktatási anyagával, mely a képekre kattintva letölthető.

 

 A Kéz-és lábápoló tanfolyam 2016-17 előadás letöltéséhez KATT IDE!

kepek-1375.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A Bőrgyógyászat gyógymasszőröknek 2020 előadás letöltéséhez KATT IDE!

kepek-1179.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Lehetőleg nem végzek sebészi tevékenységet telihold napján, mert ilyenkor fájdalmasabbak a műtétek, és a beteg is lassabban gyógyul.

 

Telihold naptár 2020

telihold 2020 január: Január 10.
telihold 2020 február: Február 9.
telihold 2020 március: Március 9.
telihold 2020 április: Április 8.
telihold 2020 május: Május 7.
telihold 2020 június: Június 5.
telihold 2020 július: Július 5.
telihold 2020 augusztus: Augusztus 3.
telihold 2020 szeptember: Szeptember 2.
telihold 2020 október: Október 1. és 31.
telihold 2020 november: November 30.
telihold 2020 december: December 30.

 

Vissza