• +36 (62) 430 823 | 6725 Szeged, Kálvária sgt. 38.
  • Bőrgyógyászat: Hétfő, szerda: 13:00 - 17:00 | Bőrsebészet: Csütörtök: 13:00 - 17:00

Napégés

napeges.jpg
Ki ne járt volna úgy egy-egy nyáron, hogy szinte pihenése első napján leégett a napon megkeserítve ezzel az egész nyaralást?

Minden tavasszaé-nyáron ismétklődő probléma, hogyan napozzunk, és miként védekezzünk a leégés ellen. Most ezekről lesz szó az alábbiakban korábban készült riportjaim alapján.

 

Alapjában véve jó, ha tisztában vagyunk vele, mennyire, mennyire vagyunk fényérzékenyek? Az alábbi táblázat segít ebben dönteni.

kepek-1173.jpg


 
Amellett, hogy nagyon fájdalmas tünetekkel jár, néha veszélyes napszúrás is társulhat a bőrtünetekhez, ami már fejfájással, akár eszméletvesztéssel, lázzal is járhat. A bőrpír már másnap megjelenik, heves viszketés, még inkább fájdalmas ödéma alakul ki testszerte, ami akár hólyagos, másodfokú égési tüneteket is produkálhat.

A sérült hám néhány nap múltán nagy lemezekben kezd leválni, s a kínzó viszketés mellett esztétikai panaszokat is okoz, a bőr tarka lesz. Gyakran már ekkor láthatóvá válik a fényártalom jele, a foltos, apró pigmetáció megjelenése. A többszöri napégés biztos, késői jelei is ezek a lentigók, szeplők, melyek azt is jelzik, a bőr fénykárosodást kijavító mechanizmusai kezdenek kimerülni, nő a daganatképződés kockázata!

kepek-a-szovegekhez-872.jpg

Korábban azt javasolták a bőrgyógyászok, napozás előtt érdemes egy kis barna színt kialakíttatni szolárium segítségével. Ma már egyértelműnek látszik, hogy ez nem volt jó tanács. A készülékek ugyanis a korábban veszélyesebbnek tartott UVB sugarakat kiszűrik, de a mára inkább rákkeltőnek tűnő UVA-sugarakat nagy mennyiségben adják le a csövek. Az UVB által indukált D3-vitamin képződés is elmarad így csak a pigmentsejtekig leginkább lejutó káros sugarak bombázzák a bőrt, ami a melanoma képződést elősegítheti.

Amit napégés esetén leghamarabb tennünk, kell: a szöveteket hűteni borogatással, hűtőkrémekkel, habokkal, melyek bőrtápláló vitaminokat (pantoténsav, A- és C-vitamin) is tartalmaznak. Soha ne tegyünk égett bőrünkre rákötő, ráragadó anyagokat (tejföl, tojás), mert a hő fixálásával mélyíthetik az égési sérülést.

Az egész probléma elkerülhető persze, ha nem megyünk tűző napra 11 és 15 óra között, vagy inkább árnyékba menekülünk a rövid napozások után. A legfontosabb bőrvédelem emellett a napozó szerek használata. Segítségükkel anélkül élvezhetjük a nap áldásos sugarait, hogy a károsodás kockázatát vállalnánk. Minél nagyobb szám (faktor szám = SPF) van a naptejünk flakonján, annál biztosabb a védelmünk. Ma már minimum 30 faktoros készítményeket javaslunk az első napozáshoz, az érzékenyeknek pedig 50+ faktoros napozó krémeket ajánlunk.

Fontos tudni, hogy a faktorszám egy szorzószám. Ha valaki például egyébként 5 perc alatt bepirosodik, s másnap hámlik, egy 20 SPF-es napolajjal 5x20=100 perc múlva fog csak leégni. Tudnunk kell azt is, ahhoz, hogy a napozó készítmény hatását kifejthesse, idő kell - azaz a napozás megkezdése előtt minimum fél órával be kell kenekednünk!

Bizonyos napozó szerek e kémiai (időt igénylő) védőhatás mellett tartalmaznak fizikai fényvédő anyagokat is (titánium-dioxid), melyek a napsugarak visszaverésével is csökkentik a napégés kockázatát. (Sajnos, utóbbiról kiderült, nanoszomizált formájában, ahogy a napozószerek, baba és egyéb kozmetikumok, fogkrémek, gyógyszerek, olcsóbb vitaminok is tartalmazzák, fotokatalítikus hatása van, így nagy valószínűséggel rákkeltő. Nem biztos, hogy be kell jutnia a sejtbe ahhoz, hogy károsodást okozzon a membránokon a titán-dioxid. Ha csak beszabadul a nyirokrésekbe, akkor is eltömődéseket válthat ki, ami nyirokpangást, toxinok elvezetési zavarát, koncentrálódását hozza létre. Ennél valószínűbb, hogy mégis kilyukasztja a sejtek foszfolipid-membránját, és a sejtpotenciált megváltoztatja, ami pedig sejtoszlást indít be.)

Ha már néhány nap után kezd megjönni a színünk, csökkenthetjük a napvédők faktorszámát. Ne feledkezzünk meg szemünk védelméről sem, melyre legalkalmasabbak az UV-filteres napszemüvegek. Nemcsak a szemben is kialakuló melanóma rizikóját csökkentjük ezáltal, hanem az egyre fiatalabbakon jelentkező szürkehályog kialakulását is. Gyermekeink szemének védelme különösen fontos e tekintetben.

Szomorú, de a rákkeltő titán-dioxid továbbra is ott van a napozószerekben, kozmetikumokban, az Ön gyógyszereiben, sőt azokban a vitaminokban is, amelyeket drága reklámokkal hirdetnek. Önön múlik, hogy fogyasztja, használja-e ezeket, vagy minél természetesebb megoldásokat keres.

Tetoválás és napfény kölcsonhatása

A nyilatkozat a Délmagyarországban jelent meg.

Szinte nem múlik el úgy egy nyár, hogy ne jöjjön divatba valami olyan dolog, ami elsőre talán jópofának tűnik, hosszú távon azonban komoly mértékben üthet vissza az egészségünkre. Az idei strandszezon legnagyobb slágere kétségtelenül a napfénytetoválás, aminek alkalmazóival a szegedi fürdőhelyeken is sokszor találkozhattunk. De milyen káros őrültségek kerültek előtérbe az idén, és mennyire lehet veszélyes az imént említett napfénytetoválás?

kepek-1174.jpg

A tetoválás rossz ötlet

– A kozmetikusommal júniusban csináltattam meg a szemöldöktetoválásomat, mert egy hónappal később indultunk az Adriára nyaralni. Egy nap napozás után viszont azt vettem észre, hogy a szemöldököm “ég”, és semmivel sem tudom enyhíteni a fájdalmat – számolt be élményeiről Kovács Ilona. Mint kiderült, nem volt túl jó ötlet a tetoválással napozni, a szépészeti beavatkozás ugyanis fényérzékennyé tette a területet, így akárhányszor strandolni ment vele, csak rosszabb lett a helyzet.

– Nemcsak a kozmetikai (száj, szemöldök), hanem általában véve a tetoválásokkal érdemes óvatosan bánni, a nyári időszakban ugyanis könnyen bajt okozhatnak – mondta dr. Kohán József bőrgyógyász-kozmetológus. A szakember szerint a bőr alá juttatott festékek az UV-sugárzás hatására gyulladásos duzzanatot, később  akár daganatot okozhatnak az adott területen, aminek gyógyulása jóval tovább tarthat, mint egy “hagyományos” leégés.

– Az idei évben a tavalyinál is többen kértek kozmetikai tetoválást, de nem minden esetben ajánlottam. Akármennyire is trend, a világos bőrűeknek például kifejezetten nem javasolom az alkalmazását – árulta el Takács Klára kozmetikus.

Hódító henna

Néhány évvel ezelőtt hatalmas sorok kígyóztak a strandokon, ám különös módon nem(csak) a büfénél, hanem egy ideiglenesen kitelepült sátornál. Akkor mindenki hennafestést akart, majd egy időre alább hagyott a lelkesedés, az idei évben viszont ismét reneszánszát kezdi élni ez a fajta ideiglenes tetoválás. A szakemberek szerint azonban az alkalmazása nem mindenkinek ajánlott.

– A növényből készült festékanyag az arra érzékenyeknél heves reakciót válthat ki, ami a bőr hólyagosodásához vagy akár hegesedéséhez is vezethet – mondta Kohán József. A szakember szerint éppen ezért érdemes előtte megnézetni, hogy az adott ember nem allergiás-e erre a fajta festékre, ezzel ugyanis könnyen megelőzhető a kellemetlenség.

Napfénytetoválás - veszélyes hóbort

A naptejet és a fényvédő krémeket jó esetben azért vásároljuk meg strandoláshoz, hogy a bőrünket megóvjuk a nap káros sugaraitól. A napfénytetoválás esetében azonban a cél éppen az, amit mások szeretnének elkerülni: a leégés. A trend követői a fényvédő készítményeket bizonyos mintákban viszik fel a bőrre (például a lábra), majd a többi részét hagyják leégni. Ennek köszönhetően kirajzolódik a lábon a minta, ennek azonban nagy ára lehet.

– Semmiképp sem ajánlom a trend követését, hiszen a leégés nemcsak bőrhibához, de akár bőrrákhoz vezethet – mondta dr. Kohán József bőrgyógyász-kozmetológus. A szakember szerint a divatirányzatok gyakran állnak szemben az egészségügyi ajánlásokkal, sok esetben pedig sajnos az előbbiek kerekednek felül.

Égési sérülés egy növénytől

Vannak bizonyos növények, amik a napfény hatására, a bőrrel érintkezve a leégéshez hasonló súlyos allergiás reakciót okozhatnak. Ilyen lehet a kertekben is megtalálható petrezselyem és zeller, a paszternák, a kankalin vagy a kaukázusi medvetalp. A kialakulása esetén ajánlott azonnal orvoshoz fordulni, mert csak a gyulladáscsökkentő, szteroidos krémek enyhíthetik a tüneteket.

Vissza