• +36 (62) 430 823 | 6725 Szeged, Kálvária sgt. 38.
  • Bőrgyógyászat: Hétfő, szerda: 13:00 - 17:00 | Bőrsebészet: Csütörtök: 13:00 - 17:00

Körömgomba

koromgomba.jpg
Tényleg olyan gyakori betegség, vagy csak a gyógyszergyártók akarják ránk sózni termékeiket?

Tanács István cikkéből a Szabad Föld újságból

Valóban ennyi körömgombás eset fordul elő, hogy megérje több gyógyszergyárnak, hatalmas médiafelületen reklámozni az őket gyógyító gyógyszereket? Korábban ezek az esetek nem léteztek? Az emberek nem törődtek velük?

Statisztikák szerint Európában a lakosság 23%-a, a kelet-ázsiai régióban 20%-a, Észak-Amerikában 14%-a szenved körömgombával, ami az összes gombás fertőzés felét teszi ki. Magyar felmérések szerint lábgombásodással állítólag 54 %-unk bajlódik. A fenti számokból az jön ki, hogy hazánkban 2,7 millió ember körme gombás. Azt gondolom, azért nem lehet ilyen rossz a helyzet.

Mindenesetre hajlamosító tényezők (idősebb kor, cukorbetegség, krónikus gyógyszerszedés (pl. antibiotikumok, szteroidok) fokozhatják a fertőződés kockázatát. Egyre újabb mikrobákat (pl. HIV) felismerve jobban aggódunk az infekcióktól, másrészt higiéniás, esztétikai kívánalmaink miatt is jobban ráterelődött erre a kórképre a figyelmünk. Talán mindezek miatt együttesen nő a betegek száma. Valóban többet törődünk a külsőnkkel. Ez magyarázhatja talán azt, hogy férfiak körében gyakoribb a körömgomba, a nők egy kicsivel igényesebbek a megjelenésükre.

A tapasztalataid szerint hogyan reagálnak a betegek a reklámokra? Hat rájuk, megveszik, reménykednek? Esetleg olyanok is vásárolnak ezekből a vény nélküli gyógyszerekből, akik szakorvoshoz nem akarnak elmenni?

Ami a TV-ben látható, sajtóban olvasható, az mindig nagy hatással van ránk. Abban bízunk, aminek látványosabb, hitelesebbnek tűnő reklámja van, és már megyünk is boltba vagy akár patikába. Az önkezelés pedig mindig kényelmesebb, mint orvoshoz fordulni. Hogy aztán mennyit költ a páciens jó nevű, de mégsem elég hatékony szerre, az más dolog.

Mennyire nehezen/könnyen gyógyítható a körömgomba? Rendszeresen, lelkiismeretesen kellene kezelni, és ennek hiányában sokszor nem gyógyul meg? Esetleg kellene valamilyen szájon át szedhető szereket is alkalmazni?

A köröm lemezeit többféle gomba támadhatja meg. Leggyakoribb az ún. fonalas gombák által okozott körömbetegség, ami az elülső szélén jelentkezik, míg a sarjadzó gombák a hátulsó redőből támadnak. Ha sötétebb színű a körömlemez, valószínű, penészgomba festi be. Egyikkel sem könnyű elbánni.

Vannak belsőleg szedhető gyógyszerek, kenőcsök, krémek, ecsetelők és lakkok, de használatuk néha több hónap alatt sem hozza meg az eredményt. Máskor gyógynövények szeszes kivonata is elég az eredményhez. Miután a gyógyszerek mégiscsak nagyobb mennyiségben kerülnek a szervezetbe, előnyben részesítem a gyógynövényeket (oregano, grapefruit mag kivonat..), s csak később ajánlom a ma már egyébként kevésbé májkárosító tablettákat, kapszulákat.

Mennyire működnek az ilyen agyonreklámozott gyógyszerek? Meg lehet tőlük gyógyulni? Meg is szoktak tőlük gyógyulni? Vagy rátukmálnak valamit az emberekre, amitől könnyű eredményt várnak, és ha csak egy csomaggal vesznek belőle, már az eredmény (a gyártónak)?

A gyógyszerek újabb generációja már biztonságosabb, mint régi társaik, de mindről azt állították a gyártók, hogy 1-2-3 hónap alatt hatékonyak. Volt olyan betegem, aki egy év kezelés után kezdett gyógyulni, így még 3 hónapig kapta a kapszulákat. Az oka az, hogy ha egy sérülés nyomán leesik valakinek a körme, 90-100 nap alatt kinő az új, de amikor gombafonalak horgonyozzák le, sokkal lassabban növekszik a körömlemez.

Az ilyen tapasztalatok miatt gondolom nagyon át, mit is írjak fel a páciensnek? Lehetőleg ne májtoxikusat, ne kelljen minden nap szednie, de azért hatékony legyen. Nehéz a nap, mint nap jelentkező konkurens cégek gyártmányaiból a legjobbat megtalálni. Nekik mind eladó.

A lakkok külön kasztba tartoznak. Nem igazán arról híres a körömlemez, hogy könnyen áthatolna rajta bármi, így a hatóanyagok (lásd később!) csak úgy juttathatók be, ha szorgalmasan csiszolja a beteg. Ezt viszont nem célszerű folyamatosan, minden nap végezni, mert fájdalmas gyulladás lehet a következménye.

Haszna vagy kára van több a gyógyszerreklámoknak: felhívják a figyelmet valamire, amit keres, de nem talál az ember, vagy maguk generálnak keresletet olyasmire, ami nem sokat segít, de a reményt élteti valameddig?


Egyértelmű, hogy üzleti haszon származik a generált forgalomból. Egyértelmű, hogy üzleti haszon származik a generált forgalomból. Ami a beteg számára fontos, hogy valóban több betegség kialakulását is segíti maga a körömgomba, pl. a hajlatokra, testre is kiterjedhet a fertőzés, az orbánc is gyakoribb a lábujjak közötti berepedésekből kiindulva. Így időben indított, hatékony kezelésekkel megelőzhetők a szövődmények.
Mondhatjuk, hogy az egészségnevelésben is pozitív a magunkra való figyelés, de a túlzott félelmek kialakítása semmiképp nem jó.

Ami viszont külön elgondolkodtató, hogy a gomba elleni hatóanyagok egy része permetezőszerből készül. Szerencsére nem sok, de még a samponokból, kenőcsökből, egyebekből is felszívódik azért valamennyi a bőrön keresztül. Rozmaring tartalmú, habzó anyag mentes termékek ártalmatlanabbak lennének hajmosáshoz, fürdéshez, a túl sokat ígérő lakkok helyett pedig a teafaolaj, oregano, szegfűszeg olaj, grapefruit mag kivonat nem sokkal hosszabb idő alatt lenne képes elpusztítani a kórokozókat.

Összegezve: azért jó, ha szakorvos is a körmére néz a betegnek, mielőtt saját maga vagy pedikűröse nekifog valamilyen éppen divatos kezelésnek.

Vissza