• +36 (62) 430 823 | 6725 Szeged, Kálvária sgt. 38.
  • Bőrgyógyászat: Hétfő, szerda: 13:00 - 17:00 | Bőrsebészet: Csütörtök: 13:00 - 17:00

Fejbőr problémák

fejbor-problemak.jpg
Károsodhat a fejbőr flórája - Hajtövünknél gomba is szaporodhat
Kancsár Tímea, Délmagyarországban megjelent, Dr. Kohán Józseffel készült interjú alapján készült cikkéből

Talán a leggyakoribb probléma, ami a fejbőrünket érinti, a korpásodás – ez a jelenség a szemöldöknél és férfiaknál a szakáll területén is előfordulhat – tudjuk meg dr. Kohán Józseftől. A bőrgyógyász-kozmetológus elmagyarázza: – Bőrünk 28 nap alatt teljesen kicserélődik, ám ha ez a sejtelhalás fokozott, a hajas vagy szőrös területeken összegyűlnek. Ezt a folyamatot fokozza, ha a sejtek közé habzó anyagok jutnak.
– Hormonális vagy éppen örökletes okok miatt persze a hajhullás és a kopaszság is gyakori panasz a bőrgyógyászati rendeléseken. A vitaminok és a nyomelemek hiánya szintén jól ismert tényező ilyen esetekben, de gyógyszerek is állhatnak a folyamat mögött – mondja dr. Kohán József, és hozzáteszi: – A haj nélküli területek fokozottan érzékenyek a fényre, így a bőrkárosodások gyakoribbá válnak. Emiatt érdemes a nap erősödésével fényvédőket használni, lehetőleg ezek titán-dioxid-mentesek legyenek.

 Árulkodó tünetek
– Milyen tünetekkel érdemes szakemberhez fordulnunk? – kérdezi 33 éves olvasónk, Szűcs Ivett, aki tinédzserkora óta küzd a fejbőrén keletkező sebekkel. A bőrgyógyász elmondja: igen gyakori, hogy nemcsak finomabb-durvább hámlás, hanem gyulladás is kialakul, azaz a fejbőr piros, esetenként sebes is. Ilyenkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mert a bőrflóra is károsodik, leginkább gomba szaporodik el a bőrön. Bakteriális fertőződéseknél inkább a pattanások jellemzők, de ha a gombák a szőrtüszők mélyére is bejutnak, maradandó kopasz foltokat is képesek okozni. Ha gyanús pigmentfoltok, körülírt hámlások jelennek meg a fejbőrön, azt is mutassuk meg szakembernek!

A vizsgálat menete
Az egyszerű megtekintésen kívül van lehetőség a dermatoszkópos vizsgálatra, amely egy speciális nagyító 5-10-20-szoros nagyítással. Ilyenkor jobban láthatóvá válnak a hajtövek. A legsúlyosabb esetekben bőrkimetszés és szövettani vizsgálat is szóba jöhet – avat be a vizsgálati lehetőségekbe dr. Kohán József.

 
kepek-1352.jpg

 

Elrontjuk fejbőrünk egészségét
Sokszor mi magunk „rontjuk el” a fejbőrünket. – A hajat károsítják a habzó anyagok is, mert eltávolítják azt a finom zsírréteget, ami a hajszálak külső rétegén van, és védi azt a felrostozódástól. Ha a cserépszerűen egymást fedő, mikroszkopikus lemezek sérülnek, a haj törékeny lesz, kuszálódik – magyarázza a szakember. Hozzáfűzi: – Hogy ezt ellensúlyozzák, tesznek a hajmosószerekbe összetapadást gátló szilikonolajat, ami viszont eltömíti a fejbőr pórusait, és ez pattanásképződéshez vezet éppúgy, mint a zselék használata. Szakemberek előtt is kevéssé ismert, de a „jól működő” samponok és más fürdőszerek zsíroldékony molekulákat is kivonnak a bőrből. Ilyen például a D3-vitamin, amelynek hiánya a sok ismert probléma mellett egyúttal fokozza a hajvesztést.

A koszmó kezelése gyerekeknél
A szakember tanácsai a gyermekekre fokozottan érvényesek: kerülni kellene az erősen habzó samponokat, mert a szemükbe kerülve károsíthatják a szaruhártyát is. A babáknál a koszmó kezelésére alkalmas lehet az olíva- vagy más természetes olaj is: a zsíros kezelés kissé fellazítja az odaszáradt, halott hámsejteket.

„ A fejbőr tisztaságától függetlenül a fejtetű is gondot jelenthet gyermekközösségekben. Ilyenkor a hajszálon lévő, alig lekaparható serkék néha a korpásodás látszatát keltik.” (említi dr. Kohán József bőrgyógyász-kozmetológus)
- Melyek azok a problémák/betegségek, amelyek a fejbőrünket érintik?
- Talán leggyakoribb a korpásodás, amit szeborreának is nevezünk. A finom lemezek mellett néha nagyobb bőrdarabok válnak le a fejbőrről (ez a jelenség a szemöldöknél és a szakáll területén is előfordulhat). A hámsejtek érése (inkább öregedése) miatt ez természetes jelenség, hiszen a bőrünk 28 nap alatt teljesen kicserélődik, ám ha ez a sejtelhalás fokozott, a hajas vagy szőrös területeken összegyűlnek, és ez korpaként látható rétegként mutatkozik.
 
Ezt a folyamatot fokozza, ha a sejtek közé bejutnak a habzó anyagok (sodium- vagy natrium-laurylsulphate vagy SLS…), amik a lipid membránokat károsítva fokozzák a folyamatot. Ha a hajszálak melletti faggyúmirigyek kompenzálják a zsírvesztést, normál bőrön is előfordul a szeborrea, de lehet zsíros vagy éppen száraz is a bőr emellett.
 

kepek-1353.jpg


A lokális károsodás mellett hormonális vagy éppen örökletes okoknál fogva persze a hajhullás ill. a kopaszság is gyakori panasz bőrgyógyászati rendeléseken. A vitaminok és a nyomelemek hiánya szintén jól ismert tényező ilyen esetekben, de gyógyszerek is állhatnak a folyamat mögött.
 
Ha már a kopaszodásnál járunk, a hajnélküli területek fokozottan érzékenyek a fényre, így a bőrkárosodások gyakoribbá válnak. Emiatt érdemes fényvédőket is használni, lehetőleg titán-dioxid menteseket.

- Milyen tünetekkel érdemes szakemberhez fordulnunk?
- Gyakori, hogy nemcsak a finomabb-durvább hámlás, hanem gyulladás is kialakul, azaz a fejbőr ill. a fent említett területek pirosak is. Ilyenkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mert a bőrflóra is károsodik, leginkább gomba szaporodik el a bőrön. Bakteriális fertőződéseknél inkább a pattanások jellemzők, de ha a gombák a szőrtüszők mélyére is bejutnak, maradandó kopasz foltokat is képesek okozni.
 
Ha gyanús pigmentfoltok, körülírt hámlások jelennek meg a fejbőrön, azt is mutassuk meg szakembernek!
 
- Hogyan "ronthatjuk el" mi magunk a minőségét?
- A hajat károsítják a habzó anyagok is, mert eltávolítják azt a finom zsírréteget, ami a hajszálak külső rétegén, az ún. kutikulán van és védi azt a felrostozódástól. Ha a cserépszerűen egymást fedő, mikroszkopikus lemezek sérülnek, a haj törékeny lesz, kuszálódik. Ezt ellensúlyozandó tesznek a hajmosószerekbe összetapadást gátló szilikon olajat, ami viszont eltömíti a fejbőr pórusait, s ez pattanásképződéshez vezet éppúgy, mint a zselék használata.
 
Szakemberek előtt is kevéssé ismert, de a „jól működő” samponok és más fürdőszerek zsíroldékony molekulákat is kivonnak a bőrből. Ilyen pl. a D3-vitamin, melynek hiánya a sok ismert probléma mellett egyúttal fokozza a hajvesztést.
 
- Mit tanácsol, mire érdemes odafigyelni a samponok, balzsamok, különböző pakolások vásárlásánál?
- Legfontosabb talán az előbb említett SLS-mentesség, lehetőleg szilikon se legyen bennük, de érdemes keresni a paraben mentes készítményeket, mert ez az anyag is ott szerepel már a rákkeltők listáján. A mai reklámokban minden olyan elegánsan működik, de azért nem akkor nő a hajunk, ha levesbe lógatjuk, hanem ha megesszük a tápanyagokat. Persze a zsíroldékony molekulák a hajszál melletti faggyúmirigyeken keresztül felszívódnak, de sokat ne várjunk a kondícionálóktól!
 
- Az irritált, allergiás, sebes fejbőrt milyen hatóanyagokkal kezelik? Mi magunk otthon is kezelhetjük? Például olíva olajjal? Vagy inkább használjunk speciális gyógyszertárban kapható termékeket?
- Néha sokkal célravezetőbb gyógynövényes készítményeket használni, de allergia gyanús esetben, vagy ha pattanások is vannak a fejbőrön, inkább bőrgyógyász által javasolt termékeket használjon a páciens! Az olajos pakolásokba lehet pl. levendulát, rozmaring olajat tenni, ezek bőrnyugtató hatásúak, sőt gombaölő tulajdonságuk is van. (Ami a samponok gombaölő komponenseit illeti, szintén nem túl semleges anyagok, gyakorlatilag permetszerek.) A patikák által forgalmazott drága „dermokozmetikumok” mellett vannak olcsóbb hajápoló szerek is akár illatszerboltokban is.
 
Súlyosabb esetekben azért szükség lehet szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő szeszekre, pakolásokra, de ezt a bőrgyógyász tudja megítélni. 
 

kepek-1355.jpg


 
- A gyermekeknél mire érdemes és mire kell odafigyelni?
- Az előbbi tanácsok rájuk fokozottan érvényesek, kerülni kellene az erősen habzó samponokat, mert a szemükbe kerülve károsíthatják a szaruhártyát is. A fejbőr tisztaságától függetlenül persze még a fejtetű is gondot jelenthet gyermekközösségekben. Ilyenkor a hajszálon lévő, alig lekaparható serkék néha a korpásodás látszatát keltik.
 
 
- A babáknál a koszmó kezelésére mit javasolna? (Olvasóink kérdezik, mert valakinél nem vált be a koszmó sampon, viszont az olíva olaj igen)
- Egyértelmű, hogy az olajos, zsíros kezelés kissé fellazítja az odaszáradt, halott hámsejteket, és erre valóban jó az olíva, de más természetes olaj is.

Vissza