• +36 (62) 430 823 | 6725 Szeged, Kálvária sgt. 38.
  • Bőrgyógyászat: Hétfő, szerda: 13:00 - 17:00 | Bőrsebészet: Csütörtök: 13:00 - 17:00

Bőrkiütések COVID-19 fertőzésben

borkiutesek-covid-19-fertozesben.jpg
A járvány előrehaladtával egyre inkább tudatában vagyunk annak, hogy a COVID-19 a test több, a tüdőn kívüli részét is érinti. Ide tartozik a bőr. Láthattunk jelentéseket a bőrtünetekről, a „COVID lábujjaktól” a hajhullásig és a különböző típusú kiütésekig

A járvány előrehaladtával egyre inkább tudatában vagyunk annak, hogy a COVID-19 a test több, a tüdőn kívüli részét is érinti. Ide tartozik a bőr. Láthattunk jelentéseket a bőrtünetekről, a „COVID lábujjaktól” a hajhullásig és a különböző típusú kiütésekig. Néhány bőrtünet nem sokkal a fertőzés után jelentkezik, míg mások később vagy súlyosabb betegség esetén jelentkeznek. A legtöbb idővel jobb lesz. A kutatók azt is elkezdik kideríteni, hogy mi okozza ezeket a bőrbetegségeket, függetlenül attól, hogy a szervezet immunválasz van-e a fertőzésekre, vagy hormonok vesznek részt benne.

 

Íme, néhány ilyen tünet:

 

 Az ujjak lilásan emelt területei meglehetősen specifikus kiütések a COVID esetében, és általában fájdalmasak. Bíborvörös dudorok és hólyagok láthatók a 3. és a 4. lábujjon.

kepek-1393.jpg

 

Elterjedt apró vörös dudorok és több lapos piros folt. Ezek az úgynevezett makulopapuláris kiütések súlyosabb betegséggel társulnak.

kepek-1409.jpg

 

 A COVID esetében gyakran előfordul a láb vagy a kéz hátsó részén fellépő kiütések, amelyek tüskés hőnek tűnhetnek. Könyökön és térden is gyakori.

kepek-1396.jpg

 

 Ez is okozhat több vörös és fájó dudort sok ujján, és nehéz lehet beírni.

kepek-1410.jpg

 

Fájó ajkakat, némi fehéres területet és hámlást (más néven cheilitist) a COVID okozhat.

kepek-1384.jpg

 

A szemfehérje vörössége. Ez a kötőhártya-gyulladás a későbbiekben a betegségben és a súlyosabb betegségben fordul elő.

kepek-1407.jpg

 

 Chilblain-szerű tünetek, amelyeket általában „COVID lábujjaknak” neveznek. Ezek egyszerre érinthetik a kezeket vagy a lábakat, vagy mindkettőt. A vörös-lila elszíneződött bőr fájdalmas és viszkető lehet, és néha vannak kis hólyagok vagy gennyedések. Ezek a chilblain-szerű elváltozások gyakran a betegség végén, más tünetek után jelentkeznek, és leggyakrabban gyermekeknél fordulnak elő.

kepek-1394.jpg

 

A csalánkiütés, vagy vörös viszkető kiütések, amelyek foltokként vagy megemelkedett piros csomókként jelennek meg. A gombostű méretétől az étkészletig terjednek. A duzzanatok általában percek vagy órák alatt eltűnnek egy helyen, de jöhetnek és elmúlhatnak. A csalánkiütés többnyire tíz napon belül kitisztul. Más tünetekkel egy időben jelentkeznek, minden életkorban, és súlyosabb betegséghez kapcsolódnak.

kepek-1391.jpg

 

 A vízhólyagok kis folyadékkal töltött mikrohólyagok, amelyek a betegség korai szakaszában vagy bármikor megjelenhetnek, gyakran a kezeken. A középkorú betegek gyakrabban szenvednek. A hólyagok alig több mint tíz napig tartanak, és közepesen súlyos betegséggel társulnak.

kepek-1411.jpg

 

Ezek aztán apró gennyes hólyagokká alakulhatnak.

kepek-1403.jpg

 

A „halászháló-szerű” vörös-kék mintázat a bőrön, vagy a livedo, néha apró zúzódásokkal (bevérzésekkel), súlyosabb betegségekkel és idősebb korcsoportokkal jár. Úgy gondolják, hogy ez a mintázat az erek elzáródásának tudható be, amelyek a szervezet vírusra adott immunválaszának részeként jelentkeznek.

kepek-1398.jpg

 

A gyermekek multiszisztémás gyulladásos szindrómájával vagy MIS-C-vel kapcsolatos kiütés Ez az „immunrendszer túlhajtása” a szív és az erek gyulladását váltja ki, ami vérrögöket és sokk tüneteit eredményezi. Ez a nagyon ritka szövődmény akár három hónapig is előfordulhat, miután a gyermek COVID-19-et kapott.

kepek-1406.jpg

 

 Bárányhimlőt utánzó tünetek nagyon meglepőek. Első látásra nincs az a bőrgyógyász, aki összefüggésbe hozná a COVID-19 vírussal.

kepek-1389.jpg

 

 Bőralatti apró bevérzések igazán nem jellemző tünetek, ezt inkább hematológiai betegségeknél látjuk.

kepek-1402.jpg

 

A hajhullás (telogen effluvium) számos súlyos betegségben fordul elő, beleértve a COVID-19-et is. Ez a test elzárja a felesleges tevékenységet stressz idején. Feltéve, hogy az emberek vasszintje normális, a haj idővel helyreáll.

kepek-1385.jpg

 

 Úgy tűnik, hogy a COVID-19 elég súlyos ahhoz, hogy embereket kórházba vigye, a férfi kopaszságú embereknél is gyakoribb. Egy tanulmány szerint a COVID-19 kórházi felvételének akár 79% -a kopaszodó férfi volt. Úgy gondolják, hogy a dihidro-tesztoszteron hormon emelkedett szintje növeli az ACE2 receptorok számát, így a vírus bejut a szervezetbe. Más szavakkal, a férfi kopaszság hajlamosabbá teheti az embereket a súlyosabb betegségre.

kepek-1392.jpg

 

 Mi okozhatja ezeket a tüneteket? A COVID-19 kiütések egy részét nem maga a vírus okozza, hanem a szervezet vírusra adott immunválasza. Például a kutatások szerint egyeseket az immunrendszer „komplement” válaszként ismert részének túlzott aktiválása okozhat. Ez az erek károsodásához vezet a chilblain típusú tüneteknél (és a livedonál.

Az idős embereknél is fokozódik a komplement aktivitás, és ez jól magyarázhatja a COVID-19 súlyosabb eredményeit, amelyeket ebben a korcsoportban tapasztalunk. Honnan tudhatom, hogy a bőrkiütésem COVID-19-e? Ha aggódik bármilyen bőrtünet miatt, ellenőrizze őket a cikkben található fotók alapján. Ezután konzultálhat háziorvosával vagy bőrgyógyászával további tanácsokért. Lehet, hogy fertőző. Tesztelje magát és különítse el magát, amíg meg nem kapja a teszt eredményeit. Ha rosszul érzi magát, a háziorvos vagy a COVID klinika képes lesz koordinálni az Ön el

Vissza