• +36 (62) 430 823 | 6725 Szeged, Kálvária sgt. 38.
  • Bőrgyógyászat: Hétfő, szerda: 13:00 - 17:00 | Bőrsebészet: Csütörtök: 13:00 - 17:00

A bőr, a fény és a D3-vitamin

a-bor-a-feny-es-a-d3-vitamin.jpg
Lehetséges, hogy mégis csak jó a napozás?

Az utóbbi időben a nemzetközi orvosi szaksajtó legtöbbet emlegetett vitaminja: a D3-vitamin. "Ennek oka, hogy a D-vitamin-hiány világjelenség" - nyilatkozta dr. Halmy László belgyógyász, az Elhízástudományi Társaság elnöke.

Világszerte egyre több kutatócsoport foglalkozik a D-vitamin-hiány egészségre gyakorolt következményeivel.

A vérben fellépő D-vitamin hiánya a szívre is negatív hatással van. Összegyűjtöttük a leghitelesebb kutatási eredményeket, amik a D-vitamin szív– és érrendszerre gyakorolt hatásait vizsgálták, és megállapították, hogy hiánya komoly problémák okozója lehet.

A Third National Health and Nutrition Examination 2001 és 2004 között vizsgálta a D-vitamin-hiány és a koszorúér betegség, illetve a szívelégtelenség közötti kapcsolatot. A D-vitamin-hiány mértéke és a szív-és érrendszerbetegségek súlyossága között egyértelmű volt az összefüggés. Mind a koszorúérbetegségek, mind a szívelégtelenség, a stroke és a perifériás érbetegségek esetén bebizonyosodott, hogy minél nagyobb a hiány D-vitaminból, annál súlyosabb valamennyi fenti kórkép.

Európában több mint 3300 beteg állapotát nyomon követve elsősorban a szívelégtelenséggel való szoros kapcsolat igazolódott be.   Az élettani, biokémiai vizsgálatok során igazolódott, hogy a D-vitamin-hiány hozzájárul a szívizomszövet megvastagodásához, majd tágulatához. Hosszú távon ez a folyamat vezet a szívelégtelenséghez. Szintén igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányban kialakult szívelégtelenség kezelésénél alkalmazott megfelelő mennyiségű D-vitamin által az elváltozás visszafordítható volt!

  • Klinikai vizsgálatokkal kimutatták azt is, hogy a D-vitamin adagolásával csökkenthető a magas vérnyomás is!
  • Az is beigazolódott, hogy a D-vitamin-hiány növeli a kalcium lerakódását az érfalban, tehát hosszú távon érelmeszesedéshez vezethet.
  • A Health Professionals Follow Up vizsgálatban 18 225 férfit követtek nyomon, és azt találták, hogy a D-vitamin-hiányosaknál a szívinfarktus kockázata 2,5-szer nagyobb volt, mint az egyébként hasonló paraméterekkel rendelkező társaiknál.


Ezek után nem kérdéses, hogy mindenkinek, akinek szív– és érrendszeri problémái vannak, illetve akinek a családjában előfordult már bármikor ilyen betegség, különösen oda kell figyelni arra, hogy D-vitamin ellátottsága megfelelő legyen!

Összefoglalva az alacsony D-vitamin szint növeli:  

  • a magas vérnyomás,
  • az érelmeszesedés és
  • a szívinfarktus kockázatát.


Érdemes kiemelt figyelmet szentelni idős rokonainknak. Esetükben a tanulmányok szerint fokozott mértékben lép fel D-vitamin-hiány, ami a szív- és érrendszer állapotára negatívan hathat.

Figyeld következő hírlevelünket! Hamarosan a csontritkulás és a D-vitamin-hiány együttes előfordulásáról szóló kutatások eredményeiről számolunk be.

Forrás:
A kutatási eredményeket az Orvosi Hetilap 2009/ 30. számának vonatkozó cikke (1397-1402-ig) szolgáltatja, melyeket a SOTE Kardiológiai Központ orvosai írtak (50 db szakirodalmi hivatkozással alátámasztva).

Vissza