Kezdőoldal |
Könyvajánló

"Nem kell mindent tudni, ami a könyvekben van, de azt igen, mit melyik könyvben keress!?"

Dr. Szent-Györgyi Albert

Kedves szakmabeli és laikus Olvasó!

Bizonyára Önnek is vannak kedvenc olvasmányai, amik talán egy életre szóló élményt, ismeretanyagot, felhőtlen élvezetet vagy sarokkövet jelentenek egyúttal. Talán csak a könyv illatára emlékszik, mint én a "Winnetou"-éra, a rácsodálkozás érzésére, mint ami a "Mi világunk" kapcsán ért engem. Engedje meg, hogy ajánljak olvasásra néhány érdekes kötetet.

Bőrgyógyászként nem lenne muszáj olyan témákkal foglalkoznom, ami nem a "szakmai kompetenciám". Nem tudom viszont megállni, hogy azokról a dolgokról is véleményt alkossak, s azt előadásokon vagy épp a honlapomon meg ne osszam az érdeklődőkkel. Nem vagyok polihisztor, de igyekszem a tudást úgy szívni magamba, mint szellemi életem "csúcsán", a gimnáziumi években. Osztályfőnököm, Dr. Kovács László, akitől a biológiát tanultam, arra tanított, ne legyek "szakbarbár", aki csak szűkebb ismeretekben, specializáltan tud elmerülni hivatása kapcsán.

Egyéni szerencsém, hogy megtehetem, és kitekinthetek a tudomány számos szférájára, s kíváncsiságom éppoly kielégítetlen, mint 30-40 évvel ezelőtt. Nem esik nehezemre új információk befogadása, meglepő felfedezések megértése, a régi és új igazságok szintézise. Hogy ez sikerült, azt a sok-sok olvasásnak köszönhetem, melyre Önt is bíztatom. Ezen az oldalon kedvenc, tudatformáló könyveim ajánlom mind a szakmájukból kitekintő kollégáknak, mind az érdeklődő laikusoknak.

Rajongásom Szent-Györgyi Albertért megalapozottnak tűnhet, s talán megérti a kedves olvasó, hogy miért ő az egyik példaképem sokszínűsége, zseniális képzelőereje, következessége és humanitása miatt, ha elolvassa bármelyik életrajzi könyvét, melyek közül most Ralph W. Moss Szent-Györgyi Albert című művének harmadik kiadásából ragadok ki egy idézetet. (Ralph W. Moss szakterülete a rákkutatás valamint az alternatív medicina. Tagja az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetein belül működő Alternatív Medicina Program tanácsadó testületének. A könyveket Bakács Tibor fordította.)

A SZERZÕ BEVEZETÕJE

"Különös módon kezdtem írni ezt a könyvet. 1980 tavaszán első könyvem, A rák szindróma (The Cancer Syndrome) népszerűsítése során Larry King rádiós vitára hívott meg. A műsorkészítők a „hivatalos rákkutatás” képviselői közül kerestek vitapartnert. Végül a Nemzeti Rákkutató Alapítványtól (National Foundation for Cancer Research, NFCR), amely egy kis magánalapítvány, Franklin C. Salisburyt választották. Valószínűleg tévedésből tették, ugyanis az NFCR, valamint a rákkutatás fellegvárának számító Nemzeti Rákintézet (National Cancer Institute, NCI), amely az amerikai szövetségi kormány legnagyobb ilyen jellegű intézete, egyaránt a marylandi Bethesdában működött, ezért a műsorkészítők nyilván azt hitték, hogy az NFCR az NCI része.

A rák szindróma című könyvemben kritizáltam a rákkutatást, amelyben magam is dolgoztam. A várt vita azonban elmaradt, mivel Frank Salisbury véleménye igen hasonlított az enyémhez. Salisbury a műsort inkább arra használta fel, hogy az NFCR tudományos igazgatójáról – egy bizonyos Szent-Györgyi Albertről – dicshimnuszt zengjen. Úgy tűnt, mintha egy új, furcsa nevű terméket akarna reklámozni.

A műsor után Salisbury felajánlotta, hogy találkozót szervez nekem a nagy Szent-Györgyivel. Ezt a lehetőséget akkor nem vettem igénybe, de azért kapcsolatban maradtunk. Nem sokkal ezután a Saturday Evening Post azzal bízott meg, hogy írjak cikket Szent-Györgyiről, a csökönyös zseniről. Ezért a massachusettsi Woods Hole-ba utaztam, ahol dolgozott.

Szent-Györgyi Albert úgy él az emlékeimben, mint valamiféle mesefigura. Széles mosollyal sietett elém, vállon ragadott és a szemembe nézett. Rögtön a hatása alá kerültem. Valami rendkívül felemelő, talán a szerelemhez hasonlítható érzés lett úrrá rajtam. Linus Pauling mesélte, hogy Szent-Györgyi egyszer az õ ötéves kislányával úgy beszélgetett, mint egy felnőttel. A kislány azt hitte, hogy a bibliai „Szent György” jött el hozzá. Pauling azonban hozzátette (és ez az életrajzból is hamarosan kiderül majd), hogy Szent-Györgyi nem volt szent. Az azonban kétségtelen, hogy „õ volt a világ legelragadóbb kutatója”.

A Szent-Györgyi Albertről bennem kialakult kép három fejlődési fázison ment keresztül. Eleinte megtiszteltetésnek éreztem, hogy a baráti köréhez tartozom, hiúságomnak hízelgett az a bizalom, amellyel megtisztelt. Amikor elhatároztam, hogy életrajzát megírom, szívesen látott vendég lettem otthonában és laboratóriumában is. Abban az időben úgy gondoltam, hogy csak le kell jegyeznem és össze kell fűznöm azokat a csodálatos történeteket, amelyeket életéről mesélt. Így készült el a könyv első változata, melynek a hangzatos Egy lépéssel a többiek előtt címet adtam.

Később értettem meg, hogy Albert ezeket a lebilincselő történeteket arra használja, hogy a világ kíváncsi szeme elől elrejtőzzön. Úgy tűnt, hogy sikereihez nagymértékben hozzájárult az a megnyerő Szent- Györgyi-legenda is, melyet maga alkotott és ápolt hatvan éven keresztül. Ez nem jelenti azt, hogy a legkevésbé is kételkednék kiemelkedő tudományos eredményeiben. A C-vitamin felfedezése körül kialakult elsőségi vitában saját kutatásaim is őt igazolták. Mégis úgy gondolom, hogy a személye körüli mítosz főként a Nobel-díj hatására alakult ki. Szent-Györgyit úgy ünnepelték, mint a „Szegedről érkezett új hódítót”, és õ valóban számtalan, egyébként tartózkodó ember szívét is meghódította.

Úgy tűnt nekem, hogy Albert néha olyan emberekkel veszi körül magát, akik a Szent- Györgyi-mítoszt táplálják. Ezek – így vagy úgy – hasznot húztak abból, hogy hozzá tartozhatnak. Az a veszély fenyegetett, hogy a közelében magam is ilyen haszonlesővé válok. Gondolom, senki sem játssza a főhőst az inasa vagy az életrajzírója előtt. Meglepett, sőt megdöbbentett, ahogy Szent-Györgyi időnként a kollégáival, támogatóival vagy a családjával viselkedett. Bizonyos kijelentéseiben kezdtem kételkedni, sőt már abban is, hogy valóban jelentős dolog-e, amivel foglalkozik. Ezt az érzést az is fokozta, hogy sokszor nem értettem pontosan, mit forgat a fejében. Volt idő, amikor abbahagytam az írást, mert nem sok kedvet éreztem a könyv befejezéséhez – menekülni próbáltam az életrajzírástól.

Idővel azonban megértettem, hogy külön-külön egyik kép sem jellemző Szent-Györgyire, ezért megpróbáltam szintetizálni a különböző nézőpontokat, hogy a tudósról valóság hűbb portrét készíthessek. Ezután megújult lelkesedéssel tértem vissza a munkához, mert bíztam benne, hogy egy harmonikusabb személyiség körvonalazódott előttem.

Szent-Györgyi 1986 végén bekövetkezett halála szomorúsággal töltött el mindannyiunkat, akik közelebbről ismertük. Ugyanakkor így vált lehetővé, hogy a tudós életét egy tágabb perspektívából szemléljük. Még ma is nehezen fogom fel, hogy Albert már nincs közöttünk. Polgár Viktor, az Amerikai Magyar Nagykövetség alkalmazottja ezt írta nekem: „Halála kilencvenhárom éves kora ellenére váratlan volt, mert vannak emberek, akikről nem tudjuk elképzelni, hogy egyszer elveszíthetjük őket. Szent-Györgyi professzor ilyen ember volt.”

Úgy érzem, ezzel a könyvvel megmenthetek valamit Szent-Györgyi Albert csodálatos személyiségéből azok számára is, akiknek nem volt szerencséjük ismerni őt."

cancer_nagy_konyv.jpg szent_gyorgyi_albert.jpg abo_terv.jpg

Talán az egyik legfontosabb
olvasmányom az egyetem óta.

A "Sorstalanság" mellett
ezt a könyvet kellene
minden magyar
iskolásnak elolvasni!

A legátfogóbb, leglogikusabb
tudományosan legérthetőbb
táplálkozástani ismeret.
a_vilag_rak_nelkul.jpg egeszsegugyi_maffia.jpg vigyazat_1.jpg

Ha tudni akarja, mit tehet az
egészségéért, és kik tehetnek
a betegségéért, olvassa el!

Az egészségügy már régen
nem az orvos és betege ügye.

Lelkiismereti vizsgálatra késztet,
és gondolkodásra, a betegek
előtti alázatra.

vedooltasok_1.jpg enzimtaplalkozas.jpg termeszetes_gyogymodok.jpg

Minden dolognak két oldala van.
Ne hagyja, hogy egyoldalúan
tájékoztassák!

Megdöbbentően egyszerű
dolgokon múlik életünk,
egészségünk.
A kulcs a kezünkben van.

Nincs olyan nagy ellentét az
orvoslás különböző tanai között,
mint amennyire gondolná.

cenzurazott_egeszseg.jpg paleolit_tapl.jpg makra_agi.jpeg
Magyar szerzőtől a legmerészebb,
de egyáltalán nem orvos ellenes könyv.

Megtudhatja, hogy igazat
mondanak-e a táplálkozástan
mai "szakértői"?

Egy beteg küzdelmei a magyar
orvoslással és a betegséggel,
két kötetben.

mi_is_emberek_vagyunk.jpg

Orvosok vallomása a magyar egészségügy állapotáról, az ott dolgozók élet és munkakörülményeiről, sorsukról, emberi helytállásukról.

Nem gondoltam, hogy a könyv legújabb kiadása mennyi plusz információt ad tisztelőinek, követőinek.

Feltétlenül olvassa el!

Az emberiség történelmében sok nagy filozófus, számtalan híres természettudós és megannyi nagy feltaláló munkálkodott a társadalom, a tudomány és a technika fejlődésén.
Kevesen voltak azonban olyanok, akik mindhárom területen kimagaslót alkottak. Közülük is az egyik legnagyobb hatású személyiség kétség kívül Nikola Tesla volt.